Zavřít reklamu

Apple se před několika lety dostal do sporu s FBI, neboť odmítl odemknout iPhone, který údajně patřil střelci v San Bernardinu. Ale nakonec si FBI poradilo samo a oslovilo třetí stranu, která dokázala dostat se do jablečného telefonu střelce. Ovšem společnost Grayshift přichází se zařízením GrayKey, které údajně odemkne iPhone bez znalosti přístupového kódu.

Společnost z Atlanty má zhruba 50 zaměstnanců, přičemž doposud se nevědělo, zda se pod názvem GrayKey skrývá jen služba, nebo produkt. Okázalo se však, že se jedná o malou krabičku, ke které se připojí iPhone. Podle webových stránek se GrayKey používá v místních laboratořích a na úřadech pro vymáhání práva. Jedná se o úplně jiný způsob odemknutí, než za který zaplatilo FBI společnosti Cellebrite v případu San Bernardino.

Sice se jedná o velice dobrou zprávu pro donucovací orgány, nicméně představuje poměrně velké riziko a znepokojení pro veřejnost. Představte si, že vám někdo ukradne telefon, odemkne ho přes zázračnou krabičku a dostane se ke všem vašim údajům a datům.

GrayKey je krabička o velikosti 4×4×2 palce. Disponuje dvěma Lightning kabely, které se nachází v přední části. Do boxu se dají připojit dva iPhony zároveň, avšak odemykají se postupně, nikoliv zároveň. Podle složitosti a délky přístupového kódu může odemčení trvat dva až tři dny, v případě šesticiferného kódu i déle. Po úplném odemknutí si GrayKey ještě navíc udělá zálohu celého souborového systému.

graykey fb

Zdroj: MalwareBytes

Dnes nejčtenější

.