Zavřít reklamu

Apple začátkem ledna aktualizoval webovou stránku Investor Relations, aby oznámil, že ve čtvrtek 1. února zveřejní výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2018, tedy za období říjen, listopad a prosinec. Apple finanční výsledky zveřejní tradičně v 13:30 pacifického času, tedy v 22:30 našeho času, a konferenční hovor s novináři začne v 14:00 pacifického času, tedy v 23:00 našeho času.

Apple poskytne skutečný pohled na to, jak si během prázdninového čtvrtletí vedli ikonický iPhone X a jeho levnější kolegové iPhone 8 a iPhone 8 Plus. Očekává se, že první fiskální čtvrtletí roku 2018 překoná dosavadní rekord, kterého Apple dosáhl v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2017. V následujících řádcích se podíváme, co se asi novináři během hovoru dozví.

Průměrná prodejní cena iPhonu

Ve finančních výsledcích za první fiskální čtvrtletí se promítnou tržby za prázdninové období loňského roku, díky čemuž bývají první fiskální kvartály vždy nejsilnější. Ihned po zahájení prodeje iPhonu X se prodloužila doba jeho dodání na pět až šest týdnů, což naznačuje, že poptávka po výročním modelu byla vyšší než kdy jindy. Každý se bude dívat na to, kolik se prodalo kusů, ale mnohem důležitější je jiná metrika, a tou je průměrná prodejní cena.

Analytici se domnívají, že průměrná prodejní cena by se mohla dostat nad 700 dolarů. Analytici očekávají, že Apple v průběhu čtvrtletí prodal 79 milionů iPhonů, což by vygenerovalo výnos ve výši 59,7 miliardy dolarů. Oproti prvnímu fiskálnímu období roku 2017 by se tak prodalo o necelý milion kusů více, nicméně vzhledem k vyšší pořizovací ceně iPhonu X bude mít Apple vyšší tržby, než se očekává.

Šílené tržby Applu

Apple uvedl, že očekává tržby mezi 84 až 87 miliardami dolarů. Deník The Wall Street Journal doufá, že tržby budou zhruba 86,8 miliardy dolarů, což by bylo o 11 % více než před rokem.

Repatriovaná hotovost

Apple plánuje vrátit značnou část své zahraniční hotovosti zpět do Spojených států amerických, a to díky daňové reformě, kterou podepsal americký prezident Donald Trump. Investoři chtějí vědět, jak Apple plánuje peníze utratit, avšak jablečná společnost zatím nic neprozradila. Aby mohl Apple vrátit zahraniční hotovost zpět do Spojených států, bude muset zaplatit poplatek za repatriaci ve výši 38 miliard dolarů. Není jasné, zda společnost zaplatí celou částku najednou. S více než 200 miliardami dolarů v hotovosti může Apple uskutečnit obrovské akvizice, nebo investovat do nových projektů.

Prodeje iPadů

Investoři se domnívají, že prodej iPadů by se měl z 5,5 miliard dolarů, kterých bylo dosaženo ve stejném období loňského roku, zvýšit na 6,1 miliardy dolarů.

Růst Applu v Číně

Apple na čínském trhu v posledních dvou letech ve svém růstu stagnoval, nicméně v posledním čtvrtletí se zdá, že na čínském trhu opět roste. Podle analytiků by měly tržby v Číně za toto čtvrtletí vzrůst o 10 %.

Služby Applu vzkvétají

Příjmy za první čtvrtletí roku 2018 se zaměří především na prodeje iPhonů, ale neměli bychom zapomínat ani na rozšiřující se nabídku služeb Applu. Výnosy z obchodu App Store dosáhly rekordního maxima během sedmi dnů od Štědrého dne po Nový rok. Očekává se, že tržby vzrostou o 23 % na 8,7 miliardy dolarů, což by Applu pomohlo dosáhnout lepších výsledků.

Apple stock fb

Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.