Zavřít reklamu

Jistě mi dáte za pravdu, když řeknu, že obliba chytrých telefonů vystřelila celosvětově v posledních zhruba osmi letech raketově nahoru. S obrovskou oblibou však přichází ruku v ruce i otázka, zda jsou chytré telefony skutečně tak užitečným pomocníkem do života a zda není jejich intenzivní používání spíše na škodu. V posledních měsících se totiž objevilo na veřejnosti poměrně značné množství výzkumů, které negativní dopad smartphonů na uživatele potvrzují. Není se tak čemu divit, že se tímto tématem začínají zabývat i někteří investoři, kteří mají v průmyslu s chytrými telefony nemalé peníze.

Otázku dopadu používání smartphonů na uživatele začali před pár dny řešit i někteří významní akcionáři Applu. Obávají se totiž toho, že je vliv chytrých jablečných telefonů na uživatele částečně škodlivý a minimálně mladiství by měli telefony používat s určitými omezeními. Právě teenageři jsou totiž podle mnohých s chytrými telefony nejprovázanější, protože s nimi de facto vyrostli a přijali je za zcela běžný doplněk dne. Akcionáři proto navrhují, aby se v iPhonech objevilo daleko více rodičovských omezení, které by některé funkce chytrého telefonu “zamrazily”.

Větší kontrola dětí

V dopise, který Applu před pár dny zaslali, žádají akcionáři mimo jiné možnost přidat rodičem do nastavení přesný denní limit pro používání telefonu či aplikací v něm. Dále pak žádají o možnost kontrolovat, do jakých sociálních sítí má dítě z telefonu přístup. V neposlední řádě by u jablečného telefonu přivítali i možnost vzdáleně sledovat, jak dítě iPhone používá.

Těžko v tuto chvíli říci, jak se Apple k tomuto problému postaví. Faktem totiž je, že rodičovská omezení již v určité míře nabízí, úplnou kontrolu nad dítětem však rodičům rozhodně nedává. Nebylo by však zavedení podobného opatření pro Apple spíše kontraproduktivním? Pokud by se totiž dítě cítilo nějakým způsobem omezováno, cestu k obsahu, který chce navštěvovat, si nalezne jinou a ta by mohla v některých případech vést přes změnu telefonu. Z tohoto začarovaného kruhu tak nejspíš rychlá možnost úniku úplně neexistuje.

iPhone teenager child FB

Dnes nejčtenější

.