Zavřít reklamu

Tim Cook, který dnes slaví své 57. narozeniny, stojí již šestým rokem v čele společnosti Apple. Za dobu svého působení si stihl získat nejen řadu oddaných fanoušků, ale i odpůrců a kritiků. Co vše se Cookovi za dobu jeho působení povedlo? A co o něm možná nevíte?

Tim Cook se narodil jako Timothy D. Cook ve městě Robertsdale v Alabamě v roce 1960. Získal bakalářský titul z průmyslového inženýrství na Auburn University a magisterský titul na Duke University’s Fuqua School of Business. Po dvanáctileté kariéře u společnosti IBM zastával Cook vedoucí pozice ve společnostech Intelligent Electronics a Compaq, v roce 1998 přešel k Applu, kde v roce 2011 vystřídal Steva Jobse na pozici generálního ředitele.

Kariéra v Applu

„Nejvýznamnější odhalení mého života bylo výsledkem jediného rozhodnutí: mého rozhodnutí připojit se k Applu,“ prohlásil Cook po dvanácti letech spolupráce s jablečnou společností při projevu na auburnské univerzitě. Nešlo o příliš snadné rozhodnutí: Cook začal pro Apple pracovat počátkem roku 1998, tedy před boomem iMacu, iPodu, iPhonu a iPadu, a zároveň v době, kdy se Applu nevedlo zrovna nejlépe.

„Zatímco Apple dělal své Macy, klesaly společnosti v průběhu let prodeje a obecně se předpokládalo, že je na pokraji zániku,“ uvedl Cook. „Pár měsíců před tím, než jsem přijal práci v Applu, byl Michael Dell, zakladatel Dell Computer, veřejně dotázán, co by udělal pro záchranu Applu. Odpověděl, že by činnost Applu ukončil a vrátil spolupodílníkům peníze.“

Věci nabraly jiný spád poté, co Cook obsadil viceprezidentské křeslo. Společnost zaznamenala po dlouhé době zisk, Cook se postupem času stal výkonným viceprezidentem a hlavním provozním ředitelem a převzal spolu s dalšími funkcemi také odpovědnost za správu celosvětového prodeje.

V srpnu 2011 byl Cook jmenován novým generálním ředitelem společnosti Apple a převzal tak žezlo po jejím spoluzakladateli Stevu Jobsovi, který v říjnu roku 2011 prohrál svůj dlouholetý boj s rakovinou. Cook zároveň zasedl i v představenstvu společnosti.

V květnu 2014 Apple oznámil odkoupení Beats Music a Beats Electronics za cenu 3 miliard dolarů a Dr. Dre spolu s Jimmym Iovinem rozšířili řady vedoucích pracovníků Applu. Na WWDC 2014 pak Cook oznámil vydání nejnovější verze operačního systému pro Apple počítače – OS X Yosemite. V září téhož roku uvedl iPhone 6 a iPhone 6 Plus spolu s novými funkcemi, jako bylo například Apple Pay. Oznámil i plánované vydání zcela nového kousku jablečného hardwaru – Apple Watch.

Kontroverzní aktivista

V říjnu 2014 vydal Tim Cook oficiální prohlášení, týkající se jeho sexuální orientace:“Přestože jsem svou sexualitu nikdy neodmítal, nikdy jsem ji veřejně nepřiznal – až doteď,“ napsal. „Dovolte mi to objasnit: jsem hrdý na to, že jsem gay, a myslím si, že být gay patří mezi ty největší dary, které mi Bůh dal.“.

Cook proslul svou obrovskou angažovaností na poli lidských práv. „Nepovažuji se za aktivistu, ale uvědomuji si, kolik mi obětování se pro druhé přináší,“ uvedl. Za své výrazné aktivity v lidskoprávní oblasti nicméně Cook sklízí nejen obdiv, ale i kritiku. Bez povšimnutí nezůstal ani směr, kterým se začal Apple ubírat po nástupu Tima Cooka do čela společnosti.

Tim Cook celebrating FB

Dnes nejčtenější

.