Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na bezdrátový reproduktor JBL Pulse 3, který musí každého zaujmout na první pohled. Tvarově připomíná reproduktor JBL Flip 4, který jsme tu měli na jaře. Pohled na první obrázek na krabici ovšem jasně ukazuje, co je tahákem tohoto modelu – RGB podsvícení. Pojďme se podívat, jestli Pulse také dobře hraje, nebo tak jen vypadá.

Oficiální specifikace

Začněme oficiálními údaji, kterými se JBL u tohoto barevného kousku chlubí. O zvukovou produkci se stará trojce 40mm driverů, díky kterým Pulse nabízí 360 stupňový zvuk. Drivery nabízí frekvenční rozsah 65Hz – 20kHz a celkový výkon reproduktoru je 20W. O přenos dat se stará Bluetooth 4.2 (podpora A2DP V1.3, AVRCP V1.6, HFP V1.6 a HSP V1.2). V reproduktoru je integrovaná baterie s kapacitou 6000mAh, která se stará až o dvanáctihodinový poslech (výsledná hodnota však závisí na způsobu přehrávání a světelných efektech). Nabití do plné kapacity trvá zhruba čtyři a půl hodiny. Co se týče funkcí jako takových, najdeme zde klasickou výbavu bezdrátových reproduktorů JBL, tedy možnost připojení dvou zařízení k jednomu reproduktoru, JBL Connect+ pro připojení až sta jiných JBL reproduktorů, integrovaný mikrofon pro konferenční hovory, dedikované tlačítko pro asistentku v připojeném zařízení či podporu aplikace JBL Connect (o té ještě později). Reproduktor váží necelý kilogram, disponuje certifikátem IPx7 a je dostupný v černé a stříbrné barevné variantě.

Balení

Balení není příliš co vytknout a dosahuje standardu, na který jsme u reproduktorů od JBL zvyklí. Obsahuje všechny důležité informace o tom, co o reproduktoru potřebujete vědět. Přední reflexní strana obalu mění svůj design a demonstruje tak RGB funkcionalitu tohoto modelu. To je rozhodně tím největším lákadlem pro nákup konkrétně tohoto reproduktoru. V balení se kromě reproduktoru nachází ještě nabíjecí adaptér (US i EU koncovka) s kabelem (Micro USB) , návod a další dokumentace.

Kvalita zpracování a ergonomie

Po vybalení působí reproduktor poměrně zvláštně. Spodní strana, ve které se nachází reproduktory, tlačítka a ostatní ovládací prvky je vyvedena v klasickém designu, na který jsme u JBL v posledních letech zvyklí. Zde žádný problém není. Horní část, která slouží pro světelné efekty, je ve vypnutém stavu kouřově šedá a právě když reproduktor nesvítí, působí trochu laciněji. Od vypnutého reproduktoru se odráží různé odlesky a na této skleněné části jsou velmi znatelné známky po manipulaci. Jakmile však Pulse zapnete, veškeré tyto nedostatky zmizí.

Co se týče hardwarových tlačítek, všechny se nachází na zadní straně (ehm) reproduktoru. Najdeme zde tlačítko pro vypnutí a zapnutí, nad kterým je pětice notifikačních diod, které znázorňují stav nabití baterie. Dále jsou zde tlačítka pro úpravu hlasitosti, přehrávání (a aktivaci hlasového asistenta), tlačítko pro párování, pro JBL Connect+ a v neposlední řadě přepínač světelných efektů. Pod gumovou záslepkou se nachází konektor pro nabíjení a 3,5mm line-in. Spodní strana reproduktoru je pogumovaná, takže reproduktor neklouže.

Zásadním doplňkem je v tomto případě doprovodná aplikace JBL Connect, která vám umožní dělat hned několik věcí. V první řadě slouží pro správu světelných efektů, dále díky ní můžete další reproduktory připojovat do tzv. Party režimu a v neposlední řadě se přes ní provádí update firmwaru. Co se týče světelných efektů, těch je v nastavení osm a můžete mezi nimi libovolně přepínat. U každého efektu jde nastavit specifické barevné provedení a to buď za pomocí slideru po barevné škále, nebo namířením fotoaparátu na nějaký objekt. Aplikace se pokusí zkopírovat odstín, na který právě míříte. Světelné efekty jako takové jsou různé. Některé jsou klidné a tvoří skvělé ambientní osvětlení, jiné jsou naopak poměrně divoké, na nějakou párty ideální. Možnost nastavení efektů je ovšem bohatá a ten svůj by si měl najít každý.

Kvalita zvukového přednesu

Světelné efekty jsou fajn, ale nikdo si tento reproduktor nebude kupovat kvůli tomu, jak svítí. Velmi důležitá je především kvalita zvukové produkce. A ta je u modelu Pulse dvojího typu. Pokud reproduktor pustíte zhruba do poloviny hlasitosti, nabídne velmi příjemný zvukový projev, který působí vyrovnaně, tak trochu neutrálně s nepatrně silnějšími basy. Jako podkresový reproduktor funguje Pulse parádně, s klasickým poslechem v pokoji také nemá sebemenší problém. Jakmile se však pokusíte z reproduktoru dostat maximum, postupně se začne objevovat zkreslení, které je u nejvyšší hlasitosti poměrně jasně patrné. V tu chvíli se začíná objevovat limit malých reproduktorů, které si s vysokou hlasitostí neumí příliš dobře poradit.

Závěr

JBL Pulse 3 je zajímavý reproduktor. Jak se zdá, RGB vlna (kterou všichni známe z PC komponent) se postupně dostává i do spotřební elektroniky a co se efektnosti týče, Pulse dostal za jedna. Světelné efekty jsou povedené, dokáží působit jak klidně, tak poměrně akčně. Večerní poslech si tak můžete vychutnat ve zcela odlišné atmosféře, než jste u klasických reproduktorů zvyklí. Ambientní osvětlení (které ještě reaguje na přehrávanou hudbu) dělá opravdu divy. Takovéto „divadlo“ však rozhodně nemusí být pro každého. Pokud však máte podobné věci rádi, Pulse poslouží jako skvělý doplněk někam na stůl (například s kombinací s lávovou lampu). Je nutné brát na zřetel limitaci v maximální použitelné hlasitosti. Tu bude mít každý subjektivně jinde, maximální hlasitost však tomuto modelu příliš nesedí. Párty ve větších prostorách s velkým počtem lidí Pulse „neuhraje“. Vzhledem k jeho velikosti by to od něj však neměl nikdo očekávat. Jediným zásadním problémem je tak cena, která je stanovena na šest a půl tisíce korun. Pokud se na reproduktor budeme dívat čistě z poslechového hlediska, Pulse bohužel nehraje jako reproduktor za šest a půl tisíce korun. Vyšší cena je daní za světelné funkce navíc. Pokud jste tedy ochotni si za ně připlatit a je to to, co hledáte, JBL Pulse 3 vás nezklame.

IMG_3317

Dnes nejčtenější

.