Zavřít reklamu

Ikonické Apple Story jsou s jablečnou společností spjaty skoro tak, jako jejich nejznámější produkty či představitelé. Přemýšleli jste však někdy nad tím, kolik produktů v nich a potažmo i na svém oficiálním webu Apple prodá?

Přesně tuto otázku si položili výzkumníci společnosti CIRP. V minulém roce se tedy odhodlali k průzkumu, do kterého se zapojilo na 2000 jablečných zákazníků z USA, aby celou záhadu rozklíčovali. A výsledek? Vcelku překvapivý. Prodeje produktů jsou více než nevyrovnané.

Průzkum zjistil, že téměř čtyři z deseti Maců (tedy 40 %) jsou zakoupeny přímo od Applu v Apple Store či na jeho webu. Jestli si však po tomto zjištění myslíte, že jsou na tom ostatní produkty podobně, mýlíte se. Například takové iPhony jsou z Apple Storu kupovány pouze v deseti procentech případů. To je zapříčiněno hlavně operátory, kteří iPhony prodávají svým zákazníkům společně s tarify přes svou distribuční síť.

Ani iPady se však v Apple Storech příliš neprodávají. Zákazníci je mnohem raději nakupují na portálu Best Buy, který nabízí čas od času opravdu zajímavé ceny (maloobchodní síť obchodů s elektronikou – pozn. red.), z Apple Storu je tak odnáší “pouhých” 20 % uživatelů.

Apple Story se přesto vyplatí

Ačkoliv se může zdát, že Apple Store netáhnou, není to pravda. Velký nápor zažívají například při spuštění prodejů nových produktů. Jen v nich mají totiž zákazníci garantováno, že při troše štěstí na svůj kousek narazí.

Dalším důvodem, proč Apple nižší prodeje v Apple Storech nemrzí, je celková idea jejich obchodů. Ikonické budovy totiž slouží spíše jako galerie moderních technologií, o kterých se můžete díky renomovaným zaměstnancům mnoho dozvědět. Nákup je pak spíše příjemný bonus, kterým celou návštěvu zakončíte. A protože je u počítačů Mac, které se v Apple Storech nakupují nejvíce, přechod z jiné platformy pro uživatele pravděpodobně nejnáročnější, lidé služby zaměstnanců rádi využijí.

O tom, že je Apple s provozem Apple Storů spokojený, svědčí i fakt, že se je snaží rozšířit jak na domácím, tak i na mezinárodním trhu. Snad se tedy v budoucnu dočkáme i oficiálního Apple Storu v České republice. Celá jablečná komunita by to určitě všemi deseti přivítala.

Apple family iPhone Apple Watch MacBook FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.