Zavřít reklamu

Apple se zabývá vývojem zobrazovací technologie micro-LED, která by se měla objevit u některé budoucí generace Apple Watch. První si vysvětlíme, co se vůbec pod termínem micro-LED skrývá. Anorganická polovodičová micro-LED technologie spatřila světlo světa v roce 2000, přičemž trvalo téměř 11 let, než se objevil první malý, aktivní micro-LED displej, který však nabízel poměrně nízké rozlišení v porovnání s dnešním rozlišením 640×480.

Klasický LCD displej je transmisivní, což znamená, že má průhledný zadní polarizér a neodráží okolní světlo. Aby byl viditelný, musí být podsvícen, a tak je nejlépe čitelný ve tmě. Kdežto u displejů OLED a micro-LED je každý jednotlivý pixel zdrojem světla. Podobně jako u panelu OLED, tak i u micro-LED světlo vzniká přímo v subpixelech, a tak panely nepotřebují žádné vlastní podsvícení. Obrovskou výhodou je, že micro-LED se dá použít i na zakřivené displeje.

Dostáváme se nyní k výhodám micro-LED technologie. V první řadě musíme podotknout, že micro-LED má vyšší energetickou efektivitu při zachování stejně rychlé obnovovací frekvence, dále se chlubí perfektním vykreslením černé barvy (podobně jako OLED) a velice dobrým jasem (podobně jako LED).

Výrobní metody však potřebují ještě zdokonalit, protože během výroby je produkováno stále velké množství odpadu. Pokud se vychytají všechny mouchy, mohl by se tento druh displeje brzy objevit nejen u Apple Watch, ale také u smartphonů, televizí a tabletů.

Apple v květnu 2014 získal průkopníka v technologii micro-LED společnost LuxVue. Po akvizici se předpokládalo, že micro-LED se objeví u produktu, který se měl jmenovat iWatch. Cupertinská společnost nepředstavila iWatch, ale Apple Watch a bez micro-LED displeje. Dále Apple v dubnu roku 2015 v severním Tchaj-wanu založil laboratoř pro výzkum a vývoj micro-LED.

Server Digitimes dodává, že společnost Aixtron SE nedávno představila stroj AIX G5+C pro výrobu micro-LED snižující chybovost o téměř 50 % v porovnání se staršími stroji. Dokonce je stroj mnohem přesnější a produkuje méně odpadu. Apple prozatím nepotvrdil, že by měly budoucí Apple Watch dostat micro-LED obrazovky, avšak všechno tomu nasvědčuje.

Pokud by následující generace Apple Watch disponovala micro-LED displejem, potom by se hodinky chlubily jasnějším obrazem a lepším kontrastem. A zároveň by se zvýšila i výdrž baterie.

Apple Watch Series 3 FB

Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.