Zavřít reklamu

Prakticky ihned po uvedení nového iPhonu X se začali ozývat kritici, kteří Apple bombardují negativními reakcemi hlavně kvůli poměrně vysoké ceně. 999 dolarů za základní model se totiž zdá některým už opravdu přes čáru a Apple obviňují z toho, že se snaží na svých zákaznících prachsprostě vydělat za každou cenu. S odstupem času se však zdá, že to tak úplně není.

S novými technologiemi přichází nové ceny

To, že je iPhone X prošpikován nejrůznějšími moderními technologiemi a osazen OLED displejem, si pravděpodobně všichni uvědomujeme. S novými technologiemi jde však ruku v ruce i jejich cena, která je oproti modelům z let minulých výrazně vyšší. Například součástky na loňský iPhone 7 vyšly Apple zhruba na 248 dolarů za jeden kus. Při ceně 649 dolarů, na které iPhone 7 ve verzi 32GB začínal, je tak zisk Applu bez započítané práce rovných 401 dolarů, což jsou skoro dvě třetiny výrobku.

Oproti tomu iPhone X vyšel Apple o poznání dráž. Jen za komponenty na jeho výrobu zaplatil Apple údajně kolem 581 dolarů, což je oproti loňskému roku opravdu znatelný skok. Po odečtení 581 dolarů od ceny 999 dolarů dostaneme 418 dolarů, ze kterých však musí Apple zaplatit vývoj, práci, daně, clo a ostatní poplatky. Je tedy jasné, že zisky Applu jsou, co se týče ceny iPhonu X víceméně stejné a jediný způsob, kterým může Apple vydělat, je ten, že jich prodá co nejvíce.

Některé analýzy dokonce naznačují, že je na tom Apple s čistým ziskem za jeden iPhone X dokonce hůře, než tomu bylo u loňských modelů. Dražší a složitější technologie a komponenty si totiž žádají logicky i pracnější postupy při sestavování, které musí být tím pádem lépe oceněny. Každý radikálně změněný koncept telefonu s sebou navíc přináší velké výdaje na výzkum a vývoj, na čemž Apple v minulých letech též solidně ušetřil.

iPhone X:

iPhone X je pro Apple investicí do budoucna

Apple si je toho, že si velkou marži z každého kusu iPhonu X neodepíše, moc dobře vědom. Sám totiž svůj produkt označuje spíše jako investici do budoucna či budoucnosti iPhonu. Telefon by tak měl prošlapat cestu svým nástupcům, kteří ho budou v dalších letech následovat a Applu generovat větší a větší zisky. Vývojem iPhonu X totiž získal Apple obrovské zkušenosti, které v příštích letech zúročí.

Uvidíme, jak se nové iPhony budou ve výsledku prodávat a zda byl počin Applu vytvořit takový telefon vůbec rozumný. Pokud se totiž ukáže, že o něj moc zájem není, budoucí iPhony se můžou potýkat se značnými problémy, protože se jejich odrazový můstek v podobě úspěchu iPhonu X rázem rozplyne. Uvidíme časem.

iPhone X back MKBHD FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.