Zavřít reklamu

Včera pronikla na světlo světa velmi smutná zpráva. Legendární hudební přehrávač iPod je totiž podle slov Applu na smrtelné posteli a jeho život s největší pravděpodobností brzy vyhasne nadobro. První oběti však už iPodí rodina má. Apple již přestal včerejším dnem iPody Shuffle a iPody Nano prodávat. Ostatně, přesně o tom jsem vás včera informovali v tomto článku.

Přestože si jablečný přehrávač vypěstoval za téměř 16 let svého života mezi milovníky hudby velkou oblibu, není krok Applu až tak překvapivý. iPad už totiž řadu let prostě a jednoduše netáhne. Ostatně, vypovídá o tom i graf, který jsme získali od webu Business Insider.

ipod-graf

Z něj můžete jasně vidět, kdy začaly prodeje iPodů stagnovat. Že ale pořád netušíte, proč tomu tak od roku 2008 je? Dám vám nápovědu. Kdy představil Apple svůj první iPhone? Přeci v červnu 2007. Teď už vám je tedy nejspíše jasné, co zapříčinilo strmý pád popularity jablečných přehrávačů. Uživatelé si za poměrně krátkou dobu iPhony oblíbili natolik, že na ně z iPodů jednoduše přesedlali. Není se čemu divit, jablečný telefon je v přehrávání hudby velmi kvalitní a navíc nabízí i spoustu funkcí navíc.

S přechodem uživatelů používajících iPod na iPhone Apple samozřejmě počítal a je velmi pravděpodobné, že byl sám překvapen dlouho trvajícími solidními výnosy i z „nahraditelných“ iPodů. Poslední roky však ukázaly, že už nemá jejich prodej takřka žádný smysl a jejich ukončení je nezastavitelné. K tomuto kroku se odhodlal až letos, na desáté narozeniny příčiny smrti jablečného přehrávače. Jak symbolické, nezdá se vám?

ipod-nano-fb

Dnes nejčtenější

.