Zavřít reklamu

Apple získal patent, který podrobně popisuje, jak zařízení jako iPhone a Apple Watch díky monitorování spánku upraví ranní budík uživatele. Patent je dalším důkazem toho, že se cupertinská společnost zabývá vědou o spánku. Americký patentový úřad udělil Applu patent číslo 9 692 874 s názvem Adjusting alarms based on sleep onset latency, v němž popisuje způsob automatické konfigurace budíků na základě dat shromážděných osobními mobilními zařízeními.

Snad každý pracující člověk si každý večer nastavuje budík, aby ráno nezaspal. Určitě to znáte, po nastavení budíku ještě počítáte, kolik hodin vám zbývá do jeho zazvonění. Ale většinou ihned neusnete, na což upozorňuje Apple. Podle něj je totiž rozdíl mezi zamýšleným časem spánku a skutečným časem spánku, což považuje za problém, a tak ho chce vyřešit právě moderními technologiemi.

Pokud by totiž zařízení disponovalo snímači, jako jsou akcelerometr, snímač srdeční frekvence, mikrofon a další, potom by spolu s vyspělými výpočetními algoritmy dokázalo vytvořit takzvanou logiku spánku. V praxi by to znamenalo, že systém by byl schopný zjistit spací rituál uživatele, přičemž by dokázal rozpoznat i zamýšlený čas spánku od skutečného času spánku.

sleep-tracking-patent

Zařízení by vysledovalo spánkový rituál uživatele tak, že by zjišťovalo se svými senzory, co člověk těsně před spaním ještě provádí, například čistí si zuby, zadělává žaluzie, sprchuje se a podobně. Všechny tyto činnosti by zařízení detekovalo pomocí zvukových, pohybových a světelných senzorů. Potom by data týkající se spánkového rituálu mohla být použita k určení toho, kdy člověk zamýšlí jít spát, kdy se dostane do postele a kdy se pokouší usnout. Zařízení může určit, zda uživatel už skutečně usnul, podle jeho srdeční frekvence, rychlosti dýchání a pohybu. Případně, pokud by si uživatel ještě hrál se svým zařízením, tedy dotýkal se jeho obrazovky anebo se díval na film, potom by logika spánku dokázala určit, že je uživatel stále vzhůru.

Získané informace by se potom použily k úpravě či posunu už nastaveného budíku, a tak by uživatel spal přiměřený čas. Stejně tak by mohl být budík propojen s Kalendářem, a tak by dokázal stanovit, kdy uživatele vzbudit, aby nezaspal na schůzku a podobně.

Apple říká, že cílem je pomoct uživatelům, aby si dopřáli více odpočinku, a tak se nechejme překvapit, co nám v budoucnosti Apple přinese za užitečné funkce.

sleep-tracking-patent-2

Dnes nejčtenější

.