Zavřít reklamu

Určitě máte všichni v živé paměti hackerské útoky, které se před nedávnem odehrály. Pod valnou většinou článků, které jsme v souvislosti s nimi vydali, jste živě diskutovali, jak je to možné. Většina z vás se vysmívala uživatelům s Windows nebo si chválila své macOS zařízení s pocitem, že zrovna Applu toto nebezpečí nehrozí.

V tomto případě to byla naštěstí pravda a virus se šířil chybou ve Windows. Byla by ale hloupost, domnívat se, že je macOS opravdu tak bezpečný, že jím nikdy nic nepronikne. V uplynulých letech totiž odborníci sledují vcelku solidní nárůst útoků právě na jablečné počítače.

Ale proč to tak je? Odpověď je neuvěřitelně banální. Apple totiž ještě před pár lety nebyl tak lákavým cílem útočníků právě kvůli tomu, že nebyl až tak rozsáhle zastoupený. Podíl na trhu se však neustále zvětšuje a z uživatelů Applu se tím pádem stávají lákavější cíle. Útoky na macOS bývají tak mnohdy v porovnání s platformou Windows co do intenzity skoro totožné, jen v úplně jiných číslech. Pravdou ale je, že chyby, které má Windows stále nevyřešené se u Applu neobjevují a nemůže se tak stát, že by se do počítače virus dostal nějakou chybou v systému. Lépe řečeno – nemělo by se stát. Proto také útočníci využívají sofistikovanější plány k nákaze. Zhruba před měsícem se třeba virus na macOS šířil zamaskovaný za bezpečný software s podepsaným digitálním certifikátem.

Určitě se ale všichni shodneme alespoň na tom, že bezpečnost je v dnešní době potřebná i na počítačích. Proto je nepsaným pravidlem dodržovat určité bezpečnostní pravidla nebo průmyslové předpisy, pokud používáte počítače v práci. Je důležité si uvědomit, že riziko nákazy se tu s námi pořád a je jen na nás, zda mu podáme ruku a vpustíme ho do svého života. Riziko však můžeme prudce eliminovat pár základními pravidly.

1. Pravidelně aktualizujte vaše macOS

Asi nejzákladnější věc, kterou pro svou bezpečnost můžete udělat. Aktualizacemi eliminujete de facto všechna rizika, která jsou v době nejnovější aktualizace známy. Nové hrozby to sice neodvrátí, riziko starých je naopak vymýceno. Tohle vám už ale určitě řekl každý techničtější jedinec.

2. Pravidelně aktualizujte všechny vaše aplikace

Neméně důležité jsou i aktualizace aplikací. Dříve nebo později budou totiž všechny vyžadovat aktualizaci, aby získaly nové funkce včetně zacelení všech bezpečnostních děr. Spolu s macOS pak vzniká vcelku nepropustná bariéra, která se dá zvenčí jen těžko překonat. A hlavně je to prostě základ, opravdu nelehčí věc.

3. Ujistěte se, zda máte vaše zabezpečení kvalitně vytvořeno a správně nakonfigurováno

Předpokládám, že otázku hesel a různých dvoufázových ověření, můžu v klidu opomenout. Tento fakt je totiž v posledních letech natolik omílán, že by bylo zbyteční jím vás znovu zatěžovat. A vlastně je to stejně jen špička bezpečnostního ledovce.

Správně nastavené firewally například dost eliminují potencionální stránky hackerů. Opět je to ale hodně o tom, co je schopen uživatel povolit a přehlédnout. Nezachrání vás ani nejlepší antivirové programy, pokud virům otevřete prostor jak vrata od stodoly.

4. Pravidelné zálohování

Jen si vzpomeňte, co byl největší problém u viru WannaCry. Už víte? Přesně tak! Byly to zašifrovaná data a vlastně veškerá obsah počítačů. A přitom by stačilo tak málo a problém by byl fuč. Přeinstalovat počítače a obnovit veškerá data z externí zálohy.

Zálohování na externí místa je asi nejlepší ochranou proti ransomware, stoprocentní však také není. Stačí, aby externí uložiště sdílelo stejný přístup k internetu a bylo nějak propojeno s vaším počítačem a problém je na světě. Proto je rozhodně lepší zálohovat na více na sobě nezávislých míst. Na jablečných zařízeních však v klidu postačí iCloud. Přesto je fajn mít i zadní vrátka v podobě třetí možnosti.

Dva OS na jednom počítači nejsou žádná výhra

Jestli patříte mezi ty uživatele Macu, kteří si k macOS nainstalují kvůli různým programům i systém Windows, zahráváte si s ohněm. Byla by hloupost si totiž myslet, že když Windows jede na přístroji Apple, je stejně bezpečný jako macOS. Pravdou ve skutečnosti je, že spíš zdvojnásobujete riziko nákazy. V praxi to pro vás znamená dvakrát více starostí s aktualizacemi a celkovou údržbou systému, které máte na starosti najednou dva. Proto je lepší si důkladně rozmyslet, jestli druhý OS opravdu natolik potřebuji.

Computer security and hacking concept. Ransomware virus has encrypted data in laptop. Hacker is offering key to unlock encrypted data for money.

Zdroj: techrepublic

Dnes nejčtenější

.