Zavřít reklamu

Vše oficiálně začalo 7. června 2011, kdy místní podnikatel oslovil zasedání Rady města v Cupertinu. I přesto, že neměl domluvenou schůzku, jeho přítomnost nebyla překvapením. Již dříve vyjádřil svůj záměr zasedání navštívit, aby navrhl několik budov u severní hranice města. Necítil se v té době příliš dobře. Všichni věděli, že jeho zdravotní stav je zoufalý. Nešlo o nikoho jiného než o Steva Jobse, když žádal o povolení ke stavbě Apple Parku. Nyní se téměř po šesti letech vše chýlí ke konci, a proto by bylo vhodné si vše shrnout.

V novém článku magazínu Wired byl poprvé sdílen důkladný pohled do areálu Apple Parku. Dozvídáme se dokonce i informace ohledně návrhů, které finálnímu Apple Campus 2 předcházely anebo i zajímavosti o tom, co pro Steva Jobse nový kampus znamenal. Vzhledem k tomu, že se stavba v průběhu let rozšířila, současný generální ředitel společnosti Apple, Tim Cook, označil Apple Park za „největší projekt vůbec“.

Jobsova vize kampuse se datuje až do roku 2004, kdy začal s Jonym Ivem diskutovat o úpravě jejich sídla. Plány začaly nabírat na obrátkách ale až v roce 2009, kdy byl najat světoznámý architekt Norman Foster. Setkání, která Jobs měl s architekty pracujícími na projektu trvaly vždy několik hodin, byl do projektu tak ponořen, že dokonce věděl, v jakém ročním období by se měly pokácet stromy použité na zdi.

Chtěl také, aby prostory sloužily pro týmovou práci, socializaci atd. To vedlo k původním návrhům, které měly podobu vrtule nebo jetelového lístku. Několik faktorů nakonec ale způsobilo, že Jobs a návrháři zvolili základní, kruhový tvar, včetně skutečnosti, na kterou poukázal dospívající syn Jobse – vrtule vypadala jako mužské genitálie z letecké perspektivy.

Zbytek článku jde do hlubokých detailů o designu, stavebních materiálech, které byly použity při stavbě Apple Parku a samozřejmě o všech problémech, které nastaly. Jednou ze silných překážek byly stropy, které jsou nyní po stranách budovy zdobeny. Jobs původně nebyl jejich fanouškem, ale byly potřeba, aby chránily skleněnou budovu před kalifornským sluncem.

Návrháři Applu, včetně Ivova a Fosterova designového týmu museli překonat problémy, ke kterým patřilo například nalezení perfektního odstínu barvy na střechu a také zvolení správného ohybu (střechy) pro odklonění deště.

Video ze zasedání Rady města:

Zdroj: WIRED

Dnes nejčtenější

Další články