Zavřít reklamu

Používáte vyhledávač Google? Pak jste si již určitě všimli, že tato společnost téměř denně upravuje své logo tak, aby vždy souviselo s konkrétním dnem. Například k 250. výročí narození Charlese Macintoshe, který mimochodem vynalezl nepromokavý kabát nazývaný Mac, se k logu přidala i vynálezcova podobizna.

Podobných maličkostí se na Googlu najde spousta a ne vždy jde jen o předělaná loga. Někdy jsou k významným dnům vázána celá videa nebo dokonce minihry. Google jim sám říká Doodles. Všechny si je můžete prohlédnout na této oficiální stránce. Kromě Doodlů můžeme nalézt i zábavné a skryté funkce. Ne všechny jsou sice příliš užitečné, ale jsou výborné na zkrácení dlouhé chvíle. Ukážeme si těch 25 nejzajímavějších z Googlu i YouTubu, přičemž některé pochází i od vývojářů třetích stran.

Minihry

Pac-Man

Velmi známá hra již z roku 1980. Před nedávnem byla dokonce součástí Google Maps jako aprílový žertík. Pro její spuštění stačí pouze napsat do vyhledávacího pole „pac man“ a kliknout na hru. Pokud se vám při hraní v Safari nezapne zvuk, klikněte v horní liště na: Zobrazení > Znovu načíst s plug-inem Flash. K ovládání lze použít šipky na klávesnici nebo myš.

google pac man

Snake

Druhá velmi populární hra známá především ze starších telefonů.  Vyhledejte výraz „google snake“ a poté klikněte na pravděpodobně první najitý odkaz – „Google Snake Game – elgooG“.

google snake

Soccer

V této hře si zahrajete na brankáře. Musíte chytat letící míče, které se neustále zrychlují. Máte toleranci maximálně tří chyb. Hru spustíte vyhledáním „google soccer“ a kliknete na odkaz „Soccer 2012 – Google“.

google soccer

Basketball

Další sportovní hra, ve které musíte dát největší počet košů za tentokrát omezených 25 sekund.  Stejně jako u fotbalu stačí vyhledat „google basketball“ a kliknout na odkaz „Basketball 2012 – Google. Ovládání je pouze pomocí mezerníku.

google basketball

Canoe

Jinak slalom na divoké vodě, je poslední zde uváděnou sportovní minihrou. Vaším cílem je proplout co nejrychleji rozbouřenou řekou a strefit se do všech branek. Hru naleznete po vyhledání „google canoe“ na stránce „Slalom Canoe 2012 – Google. Ovládá se pomocí klávesnice nebo myši.

google canoe

Piano

I v Googlu lze hrát na piano. V tomto případě se jedná spíše o syntetizér. Stačí vyhledat „google piano“ a dále kliknout na Robert Moog’s 78th Birthday – Google. Můžete si nejen zahrát, dokonce můžete upravit zvuk piana a svojí skladbičku i nahrát.

google piano

Guitar

Stejně jako můžete hrát na piano můžete hrát i na kytaru. V Googlu vyhledejte heslo „google guitar“ a otevřete stránku „Les Paul’s 96th Birthday – Google“. V Safari bude nejspíše nutné zapnout Flash plug-in a to horní liště: Zobrazení > Znovu načíst s plug-inem Flash. Hrát můžete přejížděním myší přes struny nebo pomocí kláves.

google guitar

Zerg Rush

V této hře na vás zaútočí písmenka O z loga Googlu. Vaším cílem je zničit všechna písmenka dříve, než ony zničí vše na obrazovce. Ovládá se pouze pomocí myši a spustí pouze vyhledáním hesla „zerg rush“.

google zerg rush

Halloween

V této hře jste malá čarující kočička bojující proti duchům. Jste ve středu obrazovky a duchové se k vám blíží ze všech stran. Myší musíte kreslit symboly, které má každý z duchů nad sebou. Pokud je nakreslíte včas a správně, ducha tak odrazíte. Hru si zahrajete po vyhledání „google halloween“, kliknete na stránku Halloween 2016 – Google a poté zmáčknete tlačítko hrát ▶.

google halloween

T-Rex

Pokud se vám náhodou stane, že vypadne internet, nezoufejte. Stále je tu bezvadná hra od Googlu, která vám jistě zvedne náladu. Po neúspěšném připojení k internetové stránce se zobrazí dinosaurus. Zmáčkněte mezerník a dinosaurus se rozeběhne. Vaším úkolem je skákat přes překážky. Hra je bohužel dostupná pouze na prohlížečích Google Chrome.

google t-rex

Atari Breakout

Poslední zmiňovanou minihrou je též velmi známá Atari Breakout, která má svůj vývoj úzce spjatý se Stevem Jobsem a Stevem Wozniakem. Více o tomto příběhu se dozvíte v našem dřívějším článku. Opět je spuštění velmi jednoduché, v Google obrázcích vyhledejte „atari breakout“ a hra se sama spustí.

google atari breakout

Grafické efekty vyhledávače

Pond

Takto můžete z prohlížeče lehce vytvořit rybníček. Stačí myší přejet po obrazovce a ta bude vypadat jako zčeřená vodní hladina. Efekt spustíte vyhledáním „google pond“ a dále kliknutím na stránku od Turbulence.org. V Safari bude opět nutné povolit plug-in Flash v horní liště pomocí: Zobrazení > Znovu načíst s plug-inem Flash.

google pond

Space

Hlavní vyhledávací stránka Googlu se ocitne ve stavu beztíže. Jednotlivé části stránky můžete uchopit myší a pohybovat s nimi. Hledejte „google space“ a vyberte odkaz Google Space – Mr.doob.

google space

Gravity

Opak minulého případu. Ve vyhledávači začne působit silnější gravitace a všechny části stránky spadnou směrem dolů. Opět s nimi můžete pomocí myši hýbat. Vyhledejte „google gravity“ a podobně jako v předchozím efektu otevřete stránku „Google Gravity – Mr.doob“. Obecně na stránce Mr.doob můžete nalézt více podobných efektů.

google gravity

Sphere

Nestačil vám předchozí pohyb částí vyhledávače? Nyní je tu další a ještě šílenější způsob jak rozpohybovat písmenka na obrazovce. Vyhledejte heslo „sphere“ a klikněte na stránku „Google Sphere – Mr.doob.“ Text se bude otáčet okolo loga Googlu a rychlost rotace bude záviset na pohybech vaší myši.

google sphere

Zipper

Jak název napovídá, uděláme si z Googlu zip. Jde pouze o jednoduchý grafický efekt, který zobrazíme vyhledáním fráze „google zipper“ a otevřením stránky „Google Zipper – elgooG“. Ovládá se pomocí myši.

google zip

Terminal

Tento povedený efekt ukáže, jak by vypadal vyhledávač Google v 80. letech i s doprovodnými zvuky. Najdete ho vyhledáním „google terminal“ a dále kliknutím na jeden z prvních odkazů „Google Terminal – elgooG. Je vidět, že stejně jako na stránce Mr.doob i zde na elgooG naleznete spoustu zajímavých funkcí.

google terminal

Barrel Roll

Jedná se o malý grafický efekt, po zadání a vyhledání fráze „do a barrel roll“ se totiž otočí celá obrazovka kolem středu o 360° Takto jednoduše funguje pouze na prohlížečích Google Chrome. Pokud si jej chcete vyzkoušet i na Safari, vyhledejte „barrel roll“ a klikněte na stránku „Do a Barrel Roll – elgooG.

google barrel roll

Askew

Podobně jako v předchozím případě se jedná o malý efekt. Tentokrát se po vyhledání hesla „askew“ celá stránka lehce nakloní. A v tomto případě funguje i v Safari bez jakýchkoli jiných úkonů.

google askew

YouTube skryté funkce

Smyčka

Toto je velmi užitečná funkce, pokud si hodláte pouštět například písničku z YouTubu stále dokola. Díky této možnosti se video po skončení jednoduše vrátí na začátek. Spustíte ji kliknutím na pravé tlačítko myši kdekoliv ve videu a z následně rozevřené nabídky vyberte „Smyčka“.

youtube repeat

Statistiky pro experty

Podobně jako v minulém případě je třeba kliknout pravým tlačítkem myši do videa. Zobrazí se nabídka, ve které úplně dole vyberte možnost „Statistiky pro experty“. Zobrazí se skutečně jen informace pro pokročilé a běžnému uživateli většina z nich moc neřekne. Statistiky zavřete křížkem v pravém horním rohu okna.

youtube expert info

Awesome

Díky tomuto efektu se vám rozbliká lišta přehrávání všemi barvami. Stačí spustit jakékoliv video a volně bez hledání napsat slovo „awesome“. Po opětovném napsání slova se vše vrátí do normálu.

Use the force Luke

Máte rádi Star Wars? Pak určitě vyzkoušejte tento trik. Po zadání a vyhledání hesla „use the force luke“ v YouTubu budou všechna nalezená videa následovat váš kurzor.

Doge meme

Podobě jako minulý efekt i tento upraví vaše vyhledávání. Po vyhledání fráze „doge meme“ se vám zobrazí videa obsahující pouze se psy a navíc se font textu změní na pestrobarevný Comic Sans.

youtube doge meme

Webdriver Torso

Poslední zajímavostí je Webdriver Torso, což je kanál vytvořený Googlem v roce 2013. Jde o testovací nástroj, pomocí kterého se zkouší výkon samotného YouTubu. Kanál obsahuje jednoduchá videa, ve kterých figurují pouze barevné geometrické útvary doprovázené různými zvuky. Po vyhledání fráze „webdriver torso“ na vás vyskočí videa v křiklavých barvách.

youtube webdriver torso

Zdroj: Farky

google zip FB

Dnes nejčtenější

.