Zavřít reklamu

Pokud máte nějaké iOS zařízení (což pravděpodobně máte, vzhledem k tomu že čtete tento web), jste zvyklí na to, jak to u Applu chodí s aktualizacemi operačního systému iOS. O nových verzích se začíná mluvit po novém roce, představené jsou v červnu na WWDC, odkdy jdou dostupně ve formě betaverzí. Mezi uživatele jsou vypuštěny na podzim, při zahájení prodejů nových generací iPhonů a spol. Uživatelé na nové verze iOS přecházejí velmi rychle a během půl roka používá aktuální verzi naprostá většina uživatelů. Takto to ovšem funguje v případě Applu. Konkurenční Android je na tom jinak. Podstatně jinak a podstatně hůře.

Jen tak pro představu – Android 7.0, s označením Nougat, byl vydán pro širokou veřejnost zhruba před rokem. Následující velký update (Android O) se nachází zhruba měsíc v betaverzi. Nejrozšířenější verzí systému je ovšem ta s názvem Lollipop, která byla zveřejněna 12. listopadu 2014! To je jako kdybyste na svém iPhonu používali 3 roky starý iOS 8.

Platforma Android je velmi známá tím, jak je těžkopádná vzhledem k přechodům na nové verze operačních systémů. Může za to především obrovské množství zařízení, které se liší hardwarovým vybavením, stejně jako neochota výrobců připravovat aktualizace pro starší modely. Díky zahájení prodejů nových vlajkových lodí na tom není nejnovější veřejná verze Androidu zas tak tragicky, žádná sláva to ovšem není. Android Nougat byl ke včerejšímu datu nainstalován na 7,1% aktivních Android zařízení. Na to, že se jedná o systém ze srpna 2016…

Nougat byl vydán zhruba měsíc předtím, než Apple vydal svůj iOS 10. Na rozdíl od Androidu je iOS 10 na zhruba 80% aktivních iOS zařízení. Ano, porovnáváme zde v podstatě neporovnatelné, ale pro ilustraci jde o velmi zajímavý příklad. Pokud vám jde o co nejnovější verzi systému a dlouhodobou podporu vašeho zařízení, platforma Android pro vás nebude to pravé (až na světlé výjimky).

android2

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.