Zavřít reklamu

V minulosti vývojářské společnosti prodávaly mobilní hry v App Store za poměrně vysoké částky, například za 9,99 liber. Nicméně přišly na to, že touto cestou příliš nezbohatnou, a proto nastavily trochu jinou strategii. Dnes si uživatel stáhne hru z App Store takřka zdarma, ale potom musí během hraní dokupovat za reálné peníze různé předměty a doplňky. Jedná se o takzvané mikro-transakce pohybující se v řádu několika desítek pencí. Ale i takové mikro-transakce se mohou vyšplhat až na několik tisíc liber. Své by o tom mohli povídat rodiče jedenáctiletého chlapce.

11letý mladík nechtěně utratil téměř 6 000 liber (přibližně 190 000 Kč) za hraní jedné hry, přičemž na utracení této částky mu stačily pouhé dva víkendy. Jeho matka mu totiž dovoluje hrát na iPadu hry pouze o víkendech. Zmiňovaný iPad je přihlášen k rodinnému účtu iTunes, v němž jsou zadané údaje kreditní karty otce, a tak se peníze za stahované hry či písničky strhávají přímo z jeho bankovního účtu.

„Poprvé utratil 700 liber za méně než pět minut, a potom 1 100 liber za půl hodiny, a to vše v jediné hře,“ řekl Roy Dobson, otec jedenáctiletého kluka.

Kdysi si chlapec koupil nějaké doplňky do hry maximálně za 99 pencí či za 1,49 libry, ale vždy se zeptal svých rodičů, zda si může daný předmět do hry kupit. Potom uviděl, že mu hra nabízí něco za 99 liber, a tak byl zvědavý, co se pod takovou částkou skrývá. Ale jakmile na daný nákup klikl, hra podle jeho slov nešla zastavit, a tak na nákup klikl několikrát za sebou.

Otec chce tímto příběhem varovat ostatní rodiče, aby si dávali pozor, co jejich děti hrají a co ve hře kupují, protože mohou utratit i nemalou částku. Apple se odmítl k tomuto případu vyjádřit, ale rodičům slíbil, že jim peníze vrátí. Zároveň upozorňuje, že by měli rodiče používat rodičovskou kontrolu. Funguje to tak, že při jakékoliv transakci musí zadat přístupový kód či heslo. Tato ochrana předchází tomu, aby děti prováděly neoprávněné nákupy.

Rodiče chlapce:

RoyJillDobson_via_BBC
kids boy iPad FB

Zdroj: BBC

Dnes nejčtenější

.