Zavřít reklamu

Povolení přístupu k hlasové asistentce Siri přímo z uzamčené obrazovky může být užitečné. Stejně tak se to ale může stát potenciální bezpečnostní hrozbou – již v minulosti se ukázalo, že prostřednictvím Siri lze z uzamčené obrazovky iPhonu získat například přístup k některým fotografiím. Siri totiž odpoví na jakýkoliv příkaz, který jí položí kdokoliv.

Společnost Apple nyní přišla s tím, že si myslí, že našla řešení. To spočívá v použití kombinace speciálních frází, díky kterým Siri „ujistíte“, že mluví skutečně jenom s vámi. Na svět tak přišel další patent s jistým potenciálem pozdější možné realizace.

Až doteď jste mohli hlasovou digitální asistentku od Applu vyvolat pouhým hlasovým příkazem a Siri reagovala na řeč jako takovou, nikoliv pouze na konkrétního řečníka – uživatele. V důsledku tohoto faktu mohli elektronické zařízení používat i jiné osoby, než je jeho vlastník, což je skutečnost, která není vždy zrovna dvakrát žádaná.

Vynález, se kterým nyní přišla společnost Apple, nabízí metodu, kterou bude možné digitální asistentku Siri „vytrénovat“ tak, aby reagovala výhradně jen na hlas majitele daného iZařízení, respektive na to, aby před provedením příkazu byla schopná hlas analyzovat a rozpoznat.

Přístup Applu k této záležitosti spočívá v tom, že budete požádáni o výběr slova nebo věty, která bude působit jako jakýsi „přístupový kód“ k Siri, a kterou budete moci použít namísto klasického „Hey, Siri“. Vaše iOS zařízení uloží jak danou větu, tak i specifika vašeho hlasu, a tím pádem umožní aktivaci Siri pouze v tom případě, že tato specifika budou bezpečně rozpoznána. Pokud nedojde k rozpoznání hlasu, budete požádáni o ověření prostřednictvím Touch ID nebo zadání ověřovacího kódu.

Rozlišit spolehlivě ten správný hlas je v současné době stále ještě za daných podmínek nesmírně obtížné, a toto rozpoznávání by měl částečně ulehčit požadavek na specifické slovo nebo větu. Tímto způsobem postupuje řada komerčních bezpečnostních systémů, využívajících rozpoznávání hlasu – například bankovní služby. Stejně jako u všech patentů, podaných Applem, existují jisté pochybnosti o tom, zda bude vůbec uveden do praxe, o výrazném vylepšení Siri se ale již nějakou dobu spekuluje.

siri

Zdroj: 9to5Mac

Dnes nejčtenější

.