Zavřít reklamu

Operační systém iOS, který pohání mobilní zařízení od společnosti Apple, je schopný mnoha věcí. Díky své integraci do ostatních ekosystému kalifornské společnosti spolu mohou zařízení vzájemně komunikovat a přenášet mezi sebou informace. iOS však nabízí i další funkce, které mohou být pro mnoho uživatelů užitečné, ale nepoužívají je, jelikož o nich buď neví nebo podceňují jejich praktičnost.

Večerka

Funkci večerka představil v aplikaci Hodiny Apple poprvé v iOS 10. Jedná se o další přídavek k monitorování zdraví svých uživatelů, které je už tak v aplikaci Zdraví zastoupeno mnoha sledováními. Večerka umožňuje uživatelům nastavení toho, jak dlouho chtějí spát a kdy se musí vzbudit. Díky těmto dvěma parametrům pak dá aplikace upozorněním majiteli zařízení vědět, že je čas jít spát.

Někomu se může zdát tato funkce zbytečná, ale například pro workoholiky, kteří často pracují až pozdě do noci a nespí tak dlouho, jak by měli, může Večerka přinést zlepšení jejich životosprávy. Funkce navíc pro buzení přináší další a mnohem příjemnější tóny budíku. Apple také myslel na prostředí celé aplikace a tak pozadí změnil z bílé na černou tak, aby bylo v noci nastavování v aplikaci příjemnější. Nevýhodou je, že prozatím nelze nastavovat více budíků pro různé časy, takže pokud se potřebujete probudit dříve nebo později, musíte čas ručně změnit.

Aplikace pro ovládání Apple TV

Kalifornská společnost s novou generací Apple TV představila i nový Siri ovladač. Ten přinesl spoustu vylepšení, ale něco mu stále chybí. Vestavěná klávesnice. V našich končinách málo kdo používá vyhledávání obsahu pomocí Siri a zadávání textu ručně je i s novým ovladačem složité a zabere hodně času.

[appbox appstore https://appsto.re/cz/rYfybb.i]

Apple však zároveň představil i novou iOS aplikaci pro ovládání Apple TV. Díky ní mohou majitelé Apple TV na svém iPhonu zadávat text pomocí staré známé klávesnice, která je v iOS integrovaná. Skvělou vychytávkou této aplikace je, že jakmile na Apple TV rozkliknete pole pro zadávání textu, pošle na telefon notifikaci, pomocí které můžete rovnou text zadat.

AirDrop

Na žebříčku nejužitečnějších funkcí, které uživatelé nepoužívají, by se AirDrop dostal s největší pravděpodobností na první příčku. AirDrop přináší možnost, jak mezi různými Apple zařízeními rychle a jednoduše bez složitého nastavování, párování a dalších procesů přenášet soubory. Největší míru na neoblíbenosti této funkce bude nejspíš nést její velká míra selhání a občasná dlouhá doba hledání zařízení.

Vše, co má u sebe tlačítko sdílení, lze přes AirDrop přenést z jednoho zařízení na druhé pomocí tří ťuknutí. Stačí kliknout na tlačítko sdílení, z nalezených zařízení vybrat to, které potřebujete a na něm pak už jen kliknout na tlačítko Přijmout. Během pár sekund se pak fotka, video, kontakt a mnoho dalších souborů přenese. V iOS 10 navíc Apple přidal možnost sdílet aplikace, takže když se kamarádovi například líbí některá z vašich her, stačí mu přes AirDrop poslat odkaz, díky kterému se mu spustí App Store a hru si může okamžitě stáhnout.

Nahrávání Time-Lapse videí

Mnoho majitelů iPhonu dokazuje, že se s ním dají natočit neskutečné záběry a vyfotit neuvěřitelné fotografie. Kromě klasických videí lze na chytrých telefonech s nakousnutým jablkem na zádech natáčet i zpomalené či zrychlené videa. Právě Time-Lapse, neboli Časosběr, jak funkci nazval Apple v českém překladu, je jedním z módů, díky kterému lze natočit dechberoucí videa i pomocí tak malého zařízení, jako je iPhone.

V tomto módu natáčí iPhone ve vysoké snímkové frekvenci a poté výsledné video přehraje ve vysoké rychlosti tak, aby dokázal zobrazit dlouhodobé změny za krátký časový úsek. Mnoho uživatelů však neumí funkci pořádně využít a pak se diví, že je video celé rozklepané a nedá se na něj dívat. K natáčení pomocí časosběru je tak dobré použít stativ a natáčet déle, než si myslíte, že je potřeba. Od věci není ani uzamknutí ohniskové vzdálenosti a expozice, což se hodí například při natáčení západu slunce. Uzamknout je můžete podržením prstu na místě, na které chcete mít zaostřeno.

ios-10-control-center-fb

Dnes nejčtenější

.