Zavřít reklamu

Když loni v září vyšla oficiální plná verze mobilního operačního systému od Applu iOS 10, většina uživatelů byla nadšená z jeho vylepšených a nových funkcí. Jeho následovník, iOS 11, je ale vyhlížen se značnými obavami, a to zejména kvůli své kompatibilitě se „staršími“ aplikacemi. Skutečně na něm řadu z nich prostě nerozchodíme?

Již dříve se na veřejnost dostaly poplašné zprávy o tom, že příští mobilní operační systém od Applu iOS 11 nebude podporovat některé za aplikací, které nejsou optimalizovány pro 64-bitový provoz. V současné chvíli se jedná zhruba o 187 aplikací z nabídky iOS App Storu, které by po přechodu na operační systém iOS 11 mohly být zcela nepoužitelné, protože nejsou kompatibilní s 64-bitovými procesory.

Společnost Apple již nějakou dobu nabádá vývojáře mobilních aplikací pro iOS k tomu, aby svá díla aktualizovali na kompatibilitu s 64-bitovými procesory, které si u smartphonů od Applu odbyly svou premiéru po příchodu iPhonu 5S. Nyní ale již vývojáři prakticky nemají na vybranou. Zprávy, které jim Apple podává, hovoří nekompromisně a jasně: aktualizujte na kompatibilitu s 64-bitovými procesory, nebo vaše aplikace budou z App Storu zcela odstraněny.

V nejnovější betaverzi operačního systému iOS 10 pozměnil Apple své hlášení o tom, že daná aplikace může zpomalit uživatelův iPhone, na zprávu s jasným sdělením, že dotyčná aplikace nebude v budoucí verzi iOS vůbec fungovat. Podle analytické společnosti Sensor Tower, zabývající se aplikacemi, bude 187 tisíc aplikací zcela nekompatibilních s příštím mobilním operačním systémem od Applu. Odhadem toto množství činí 8% – 10% všech aplikací v App Storu.

Očekává se, že iOS 11 bude oznámen na letošním WWDC a nejpozději na podzim by měla vyjít jeho oficiální verze pro běžné uživatele. Apple vždy kladl veliký důraz na kvalitu aplikací, nacházejících se v jeho App Storu, a loni na podzim v rámci čistky odstranil víc než 43 tisíc aplikací. 64-bitové procesory jsou v telefonech od Applu od září roku 2013, ale až do roku 2015 Apple po vývojářích nepožadoval podporu 64-bitové architektury.

Jak tento krok ovlivní uživatele? V dané chvíli není lehké to jednoznačně určit, protože s největší pravděpodobností se drtivá většina vývojářů přizpůsobí pokroku a své aplikace aktualizuje. Je ale možné, že o některé své milované hry a nástroje s přechodem na iOS 11 opravdu přijdete.

app-store-fb

Zdroj: SiliconRepublic

Dnes nejčtenější

.