Zavřít reklamu

Dlouhou dobu jsem hledal náramek, který by dokázal monitorovat základní pohybové aktivity, měřit tep, kvalitu spánku a nemusel jsem jej den co den nabíjet. Nechci nosit chytré hodinky, ale silikonový sportovní náramek, který dokáže sbírat data i v momentě, kdy jdu se psem a iPhone nechám doma. Právě takovým je Xiaomi mi Band 2, který dokáže monitorovat vše potřebné a navíc má měsíční výdrž baterie a také notifikace. O co větší překvapení je, že tato hračka se dá sehnat za cenu 999Kč včetně poštovného a rychlého doručení z České republiky a 2 roční záruky. Pojďme se tedy podrobně podívat na to, co vše dokáže náramek monitorovat, jak vypadá, jak se používá a především na to, zda s ním budete spokojeni, protože to je to nejdůležitější, co od produktu očekáváte.

Na úvod ještě dodám, že na trhu jsou v současné době dvě generace náramku mi Band a to první generace bez displeje pouze s LED diodami, která sice stojí jen zhruba 300Kč, ovšem nemá displej a měření srdečního tepu. Rozhodně tak doporučuji při případné koupi sáhnout po druhé generaci mi Band 2, kterou recenzujeme.

miband-2

Design a neskutečná výdrž
Samotný náramek je jen kus gumy, který je velmi příjemný na ruce a pokud znáte Apple Watch, po prvním dotyku pochopíte, že není o nic horší než ten, který Apple používá u svých hodinek. S čím mohou mít lidé kteří mají větší ruce problém je velikost, já osobně nemám nikterak široké zápěstí a mám k dispozici už jen tři větší velikosti. Pokud by někomu neseděla základní černá barva obsažená v balení s jeho doplňky, tak se dají pořídit i náramky náhradní v různých barevných variacích nebo kovovém provedení.

Samotné srdce náramku se vkládá do silikonového pásku a také se samostatně nabíjí, to však můžete nejlépe vidět na fotografii níže. Jakmile jej zasunete do gumového náramku, spojí se v jeden kus a o nějakém vypadnutí nemůže být vůbec řeč. Samotný náramek má jen jedno dotykové tlačítko, které je bohužel kapacitní, takže v rukavicích si na něj moc nezaťukáte. Tlačítko slouží pouze pro přepínání mezi přehledy, které si nastavíte v aplikaci. Můžete si tak na displeji nechat zobrazit počet spálených kalorií, vzdálenost, aktuální tep, stav baterie, počet kroků a to vše od půlnoci. Všechny data jsou tedy zobrazena pouze za 24 hodin, následně se uloží do aplikace v telefonu a to pomocí technologie Bluetooth. Samozřejmě nechybí ani aktuální čas.

Co se týká voděodolnosti nebo vodotěsnosti tak sám výrobce na oficiálních stránkách uvádí odolnost IP67. Na YouTube najdete stovky videí, ve kterých vám bude mi Band prezentován jako vodotěsný náramek, ovšem ochrana IP67 ve skutečnosti chrání proti stříkající vodě, prachu, dešti a vydrží 30 minut pod vodou v jednom metru hloubky.

Xiaomi Mi Band 2

Možná si nyní říkáte, že je nepohodlné vytahovat samotné tělo náramku z náramku kdykoli, když jej potřebujete nabíjet. Souhlasil bych s vámi, stejně jako by možná mohl někdo namítat, že je nevýhoda zcela nekonvenční konektor pro nabíjení, který zkrátka vaši kamarádi jen tak v batohu nenosí. To vše je pravda a vadilo by vám to v případě, kdy by se musel náramek nabíjet častěji než jednou za měsíc. Pokud jej nesundáváte z ruky, máte nastavené notifikace ze všeho co jde a venku je teplota pod bodem mrazu, k tomu si připočítáte nastavené přesné měření spánku na základě měření tepu vydrží vám náramek spolehlivě neuvěřitelný měsíc na jedno nabití. Pokud byste skutečně měřili tep každých pět minut, displej neustále rozsvěceli a venku bylo mínus dvacet, pak se dostanete s výdrží na 23-25 dnů. Pokud jej používáte tak jak já, pak jej jednou za měsíc na dvě hodiny připojíte k počítači a nabijete pomocí speciálního kabelu, který je samozřejmě součástí balení.

Xiaomi Mi Band 2

Mi Fit – středobod vesmíru, tedy náramku
O celou synchronizaci náramku, která probíhá přes rozhraní Bluetooth se stará aplikace Mi Fit, která je kompatibilní s aplikací Zdraví od Applu a synchronizuje do ní data. V rámci Mi fit máte možnost připojit náramek. Nejprve si nastavíte základní parametry jako je vaše výška a váha, aby vše měřilo co nejlépe a nejpřesněji. Vyberete si základní údaje jako jsou jednotky v kterých chcete data měřit a tak dále. Následně si můžete nastavit z jakých aplikací chcete dostávat notifikace. Vyberete si jaké upozornění vám má náramek dávat a ten následně vibruje. Mi Fit však slouží také pro sběr veškerých údajů s náramku a tak si zde můžete nastavit denní cíle a náramek vás upozorní jakmile překonáte určitý počet kroků, spálených kalorií nebo času kdy se aktivně pohybujete.

Veškerá data z náramku se ukládají do aplikace Mi Fit, která je poměrně přehledná, tedy až na jednotlivá nastavování, kde vše nastavujete v různých částech aplikace, díky čemuž je prvotní nastavení náramku trošku zmatečné, ale rozhodně jej zvládnete. V aplikaci následně vidíte data po jednotlivých dnech, týdnech nebo měsících a máte tak přehled nad vývojem vašeho tepu, nad počtem spálených kalorií, ušlých kroků, ušlé vzdálenosti, případně o běhání a také samozřejmě o spánku, kde se máte možnost podívat kdy přesně jste šli spát a kdy se vzbudili a také na to, jakou dobu jste spali v lehké spánkové a jak dlouho v hluboké spánkové fázi.

Když už jsme u toho měření tepu, jednou z nevýhod náramku je fakt, že měří tep jen na vaše vyžádání nebo během noci, aby lépe rozpoznal kdy a jak  spíte. Bohužel není možné nastavit aby vám tep měřil pravidelně, případně během jiných aktivit než je spánek. Tep si zkrátka musíte změřit sami přes funkční tlačítko svého náramku. Ten je následně samozřejmě zobrazen na displeji a odeslán do aplikace. Existuje však i alternativní placená Aplikace Mi HR, která tep dokáže tep analyzovat dle vašeho nastavení. Veškerá data z náramku jsou kompatibilní s aplikací Apple Health, do které se automaticky odesílají. Pokud navíc máte od Xiaomi například osobní váhu, opět je synchronizována s náramkem pomocí aplikace.

Notifikace jako špatný vtip
Pokud hledáte náramek, který vás bude upozorňovat na vše, co se na vašem telefonu odehraje, pak jste na špatné adrese. Xiaomi mi Band 2 sice přináší notifikace, které fungují spolehlivě a dokáží vás upozornit na události jako je zvonění telefonu, příchozí mail, zpráva, zpráva na facebooku, whatsapp a tak dále, ovšem je zde jeden háček, díky kterému v podstatě jediná notifikace, která funguje je oznámení o volání. Náramek vás na notifikace upozorní velmi příjemnou a intenzivní vibrací, kterou rozhodně na svém zápěstí nebudete ignorovat. Vtip je v tom, že nelze nastavit různé vibrace pro různé notifikace a tak ať se stane cokoli, náramek vibruje vždy zcela stejně. Jedinou výjimku tvoří vibrace při volání, která je delší a intenzivnější a tak volání je jediná věc, kterou odlišíte podle vibrací od ostatních notifikací a to spolehlivě. Říkáte si, že když náramek zavibruje, tak přece máte na displeji napsáno o jakou notifikaci se jedná.

xiaomi-mi-band-2

To je sice pravda, ale vtip je v tom, že je to na displeji napsáno jen 3 vteřiny a poté to zmizí. Pokud jste doma, máte na sobě krátké tričko a jen se podíváte na zápěstí – super. Pokud máte zimní bundu, řídíte auto nebo podobně, máte prostě smůlu. Náramek si notifikace nepamatuje a pokud se na něj nepodíváte do tří vteřin vaše notifikace nenávratně zmizí. Není možné to nijak nastavit ani změnit. Na notifikace tedy můžete rovnou zapomenout a věřím, že po pár dnech používání náramku skončíte stejně jako já, tedy tak že vypnete všechny notifikace kromě volání a dosažení stanovených cílů, ty ostatní by vám totiž jen lezly na nervy.

Xiaomi Mi Band 2

Resumé: jiný náramek už nechci!
Xiaomi mi Band 2 je pro lidi, kteří přesně vědí co od náramku chtějí a nepotřebují využívat jiné funkce. Mám pocit že u něj skončí většinou lidi, kteří již nějaký ten náramek nebo hodinky vyzkoušeli a stejně jako já u Apple Watch zkrátka zjistili, že to jediné co chtějí je mít na ruce měsíc bez nabíjení náramek, který sbírá vaše data a vy se jednou za čas podíváte na to kolik toho za den ujdete, kolik spálíte kalorií, v kolik chodíte spát, jak spíte a zda se nějak zlepšuje nebo zhoršuje váš srdeční tep. Díky svému designu i ceně vám nebude vadit že s ním občas do něčeho bouchnete, nebude vás nijak omezovat, nebudete jej sundávat a budete mít na sobě vždy něco, co měří veškeré důležité věci týkající se vašeho života a pohybu. Navíc máte na zápěstí ještě hodinky, které jsou integrované do mi Band 2 a tak i když jdete se psem máte přehled nad tím, kolik je hodin.

 

A nakonec je tu cena, já ten svůj objednal v akci na iStage.cz s rychlým doručením za příjemných 999Kč včetně poštovného. Pokud chcete sladit náramek s outfitem, pak silikonové náramky koupíte za ceny 199Kč za kus, případně i ochranná folie proti poškrábání za 69Kč  Pokud tedy přesně víte co chcete od svého náramku a jde vám spíše o měření aktivit, dlouhou výdrž a ukazatel času zároveň, pak je mi Band 2 skvělou volbou za 999Kč rozhodně nebudete litovat, že jej máte na zápěstí! Skutečně jej však musíte vnímat jako módní doplněk, který sbírá vaše data, než jako chytré hodinky, pak budete naprosto spokojeni.

  • Za cenu 999Kč si můžete mi Band 2 pořídit i s poštovným přímo zde.
Xiaomi Mi Band 2

Dnes nejčtenější

.