Zavřít reklamu

Jak se liší uživatel Androidu od majitele iPhonu ukázala nedávno provedená rozsáhlá studie. Obliba konkrétní značky telefonu, respektive operačního systému, může totiž vypovídat nejen o kvalitě a přednostech dané značky, ale i o osobnosti jejího majitele. Platí to jak pro androidisty, tak i pro majitele zařízení od Applu.

Obsáhlá studie přinesla zajímavé informace o rozdílech mezi uživateli platformy Android a iOS. Někteří majitelé daných zařízení si možná mohou myslet, že důvodem, proč používají právě ten svůj telefon, jsou jeho nesporné kvality. Svou roli ve volbě zařízení ale hraje i osobnost uživatele.

Studie je první svého druhu, které propojuje smartphone s osobnostním typem jeho uživatele. Vedl ji tým výzkumníků z Anglie, kde čtyři z pěti dospělých dospělých obyvatel vlastní smartphone. Zdejší trh je rovnoměrně rozložen mezi Android a iOS. Jeden z autorů studie, doktor David Ellis z Lancasterské univerzity, uvedl: „V této studii vůbec poprvé demonstrujeme, že individuální volba operačního systému u smartphonu může přinést užitečnou nápovědu, co se týká osobnosti a dalších charakteristik daného uživatele.

Autoři studie vyzpovídali více než 500 majitelů smartphonů. Zjistili, že majitelé iPhonů jsou většinou mladší, extrovertní a ženského pohlaví. Majitelé zařízení Androidem jsou většinou spíše mužského pohlaví a vyššího věku. Zatímco majitelé iPhonů mají tendenci své telefony vnímat jako jakýsi ukazatel společenského statusu, majitelé konkurenční platformy se méně starají o to, „jaký telefon se lidem líbí“. Překvapivý – a možná i trochu kontroverzní – je poznatek, že uživatelé Androidu mají tendenci být „více příjemní a upřímní“. Je u nich také menší pravděpodobnost, že by v zájmu osobního zisku porušili nějaká pravidla. Taktéž je méně zajímá majetek a společenský status.

Spolu s tím, jak se smartphony staly nedílnou součástí našich každodenních životů, se zároveň staly i jakýmsi „prodloužením“ naší osobnosti. „Je víc a víc jasné, že smartphony se stávají digitální zmenšnou verzí svého majitele, a řada z nás nevidí ráda, když chce někdo jiný použít jeho telefon, protože by toho o nás mohl odhalit až příliš,“ uzavírá Heather Shaw z Lancasterské univerzity.

iOS_vs._android

Zdroj: iDropNews.com

Dnes nejčtenější

.