Zavřít reklamu

Manželský pár z Carmarthenshire vyzval koronera k odemknutí iPhonu jejich zemřelého syna. Chtějí tak nalézt stopy, vedoucí k vysvětlení okolností jeho smrti. Šestnáctiletý Williams Thomas byl nalezen oběšený na rodinné farmě v Llangyndeyrnu. Bylo to 22. srpna, dva dny předtím, než měl obdržet výsledky svých  maturitních zkoušek.

Rodiče chlapce požádali policii o zkontrolování jeho hovorů a textových zpráv, bez zadání bezpečnostního kódu to ale není možné. Vyšetřování bylo přerušeno až do příštího roku. „Kdyby to byl telefon podezřelého teroristy, jsem si jistý, že by se do něj dostali. Je to naše poslední naděje na zjištění toho, co se vlastně stalo,“ nechal se slyšet Williamův otec. William byl studentem Ysgol Bro Myrddin School v Carmarthenu. Je popisován jako špičkový rugbyový hráč a všestranný sportovec, který byl vybrán na pozici trenéra. Williamovi rodiče tvrdí, že neexistoval důvod, proč by jejich syn měl chtít ukončit svůj život, a že jeho telefon by mohl obsahovat důležité informace. Telefon byl odeslán do specializované firmy, která jej ale nedokázala odemknout.

„Věřím, že je možné z telefonu dostat informace a udělám vše, co je v mých silách, abych je dostal. Může nám to na některé otázky odpovědět, a nemusí. Alespoň to zkusíme,“ uvedl koroner Mark Layton. Podle Laytona by mohl být telefon odeslán opět odborníkům, k soudu by chtěl dostat i odpovědné osoby z Applu kvůli poskytnutí svědectví.

Trochu jiný případ se odehrál na jaře loňského roku, kdy byl Apple požádán o odemknutí iPhonu střelce ze San Bernardina. Apple tento krok odmítl a FBI se podle dostupných informací obrátila na hackery, aby se do telefonu dostali. Ochranu telefonu se nakonec podařilo prolomit, Apple se ale k celé věci odmítl vyjádřit.

locked-iphone-fb

Dnes nejčtenější

.