Zavřít reklamu

Ze včerejšího představení MacBooků Pro máme v redakci smíšené pocity a popravdě nás trochu mrzí, že se Apple nevěnoval i ostatním počítačům, jako například MacBooku Air, který zůstal bez změn a dokonce se přestala prodávat 11″ varianta. Obyčejný uživatel má tak nyní možnost pořídit si buďto zastaralý MacBook Air, 12″ Retina MacBook s jedním USB-C portem nebo mrknout po novém 13″ MacBooku Pro bez Touch ID a panelu Touch Bar.

Většina uživatelů samozřejmě začne pokukovat po MacBooku Pro, jenže ten je opravdu drahý a možná vás překvapí, že je dokonce výrazně dražší, než byl do teď. Základní varianta nového MacBooku Pro, tedy ořezaného 13″ modelu bez Touch ID a Touch Baru, totiž stojí 45 990 Kč, jenže předchozí model bylo možné zakoupit už za 39 990 Kč, což znamená, že základní varianta nového MacBooku Pro je nyní po konferenci o 6 000 Kč dražší.

Apple zdražil svou nabídku notebooků pro profesionály poměrně chytře. Prostě jen představil nové modely a téměř nikdo si nevšimne, že startují na výrazně vyšší částce, než startovaly starší modely do včerejšího dopoledne. Samozřejmě každý by mohl nyní namítnout, že přece nové modely přicházejí s lepším výkonem, klávesnicí atd., jenže jedná se o nutné aktualizace, aby MacBooky držely krok s konkurencí a kdyby je Apple takto zdražoval při každé aktualizaci, prodávaly by se za chvíli v základu za 100 000 Kč a výš. Stejně tak by mohl někdo namítnou, že Apple má sice stále v nabídce starý model za 39 990 Kč, jenže jedná se o notebook, který nebyl aktualizovaný rok a půl a pro profesionály tak nabízí již poměrně staré komponenty. Navíc pokud bychom tedy brali tuto skutečnost v úvahu, pak bychom museli brát v úvahu i to, že Apple do včerejšího odpoledne nabízel MacBook Pro bez retina displeje také za nižší částku, tudíž základní cena MacBooku Pro i tak vzrostla.

Na obranu Applu je ale důležité podotknout, že se u nových modelů zdvojnásobila základní kapacita SSD z původních 128GB na současných 256GB. Na druhou stranu Apple v létě mírně aktualizoval MacBook Air, kterému stoupla základní kapacita RAM ze 4GB na 8GB, ale cena zůstala stejná, čímž ukázal, že je možné nabídnout lepší komponenty za stejnou cenu.

macbook-pro-2015-cena
macbook-pro-2016-cena
MacBook FB

Dnes nejčtenější

.