Zavřít reklamu

Většina lidí má Apple spojený s produkcí hardwaru a softwaru a nenapadlo by je přemýšlet o této společnosti jako o poskytovateli energie. V srpnu ale v tomto směru došlo k zásadním událostem – Apple dostal od kalifornské solární farmy svolení obchodovat s energií.

Apple již dříve investoval do obnovitelných zdrojů energie a netají se tím, že si ideální budoucnost představuje spojenou se stoprocentním napájením právě tohoto druhu. A v této snaze rozhodně není sám. Výstavbu nového parku větrných elektráren oznámil například Amazon,  zatímco Google investoval do systému produkce solární energie Ivanpah. Proč se technologické společnosti tolik zajímají o obnovitelné zdroje energie?

„Pro tyto velké korporace je elektřina zdrojem nejvyšších nákladů,“ říká Ash Sharma, analytik společnosti IHS Technology. Provoz takto velké společnosti, navíc zaměřené na technologie, vyžaduje obrovské množství elektrické energie – a tím pádem i obrovské množství peněz. Cena za náklady, spojené se solární energií, však stále více klesá.

A kromě peněz zde jde pochopitelně i o životní prostředí. Uhlíková stopa je čím dál palčivějším tématem a vyžaduje nápadité a promyšlené řešení. Apple i na svých oficiálních webových stránkách uvádí, že mu na vlastní uhlíkové stopě záleží a bere tuto záležitost vážně. K životnímu prostředí přihlíží nejen při samotné výrobě svých zařízení, kdy zohledňuje použité materiály a jejich recyklaci, ale i při využívání energie. K pohánění vybavení svých pracovišť – ať už jde o světla, servery či kávovary – využívá kromě solární energie i větrnou a vodní, a netají se svým cílem stoprocentně fungovat jen na obnovitelných zdrojích.

Důkazem, že Applu na životním prostředí záleží, je i nově rostoucí kampus v kalifornském Cupertinu, který se má stát budovou, šetřící nejvíce energie. 95% materiálů, použitých na jeho stavbu, je výsledkem recyklace – pochází ze zdemolovaných budov – a počet solárních panelů, zdobících povrch hlavní budovy, je rovněž úctyhodný.

apple-solar-fb

Zdroj: BBC.com

Dnes nejčtenější

.