Zavřít reklamu

sierra_macos_10_12_icon

Když se včera na WWDC za Timem Cookem objevil nápis „OS X“ všem majitelům Macu ztuhle krev v žilách. Moment na který mnoho lidí čekalo se stal skutečností a Apple opravdu představil novou verzi desktopového operačního systému. Hned na úvod bylo oznámeno, že z OS X se stává macOS, a to proto aby systém navazoval na operační systémy iOS, watchOS a tvOS. Poté bylo sděleno, že nový macOS 10.12 má také nový název, El Capitana tak vystřídá Sierra. Apple systém pojmenoval podle pohoří v Kalifornii. Beta verze je již pro registrované vývojáře dostupná a my jsme neotáleli a beta verzi hned stáhli, proto vám přinášíme přehled novinek.

Nová ikona

Krom nového názvu nový systém také získal novou ikonu, což je pochopitelné, protože každá verze měla jiné „X“. Vzhledem k tomu, že Apple přejmenoval OS X na macOS změnil také ikonu, která dříve dominantní „X“ postrádá. Proto „X“ ikony již nebudou značit nejnovější operační macOS systémy.

sierra_macos_10_12_icon

Siri

Naprosto největší a nejzásadnější funkcí nového systému je nová Siri. Hlasová asistentka Applu funguje podobně jako na našem iPhonu. V případě Macu dokáže odpovědět na konkrétní otázky a odpověď dokonce dokáže vložit i do rozpracovaného dokumentu. Asi nás ani nepřekvapí, že Siri na Macu dokáže posílat zprávy přátelům, spouštět hudbu nebo kupovat filmy. Některé funkce jsou přesto zatím určené pouze pro USA – Siri dokáže jednoduše například zjistit, co promítají v nejbližším kině a dokonce rovnou může zakoupit i vstupenky.

Snímek obrazovky 2016-06-14 v 13

Aktivování Siri je jednoduché, stačí pouze stisknout buď ikonu v Docku nebo ikonu v menubaru. Ikonu nalezneme také v Launchpadu. Po stisknutí se v pravém horním rohu zobrazí okno, a také se ozve pípnutí, které známe z iPhonu. Poté již stačí vyslovit jakýkoliv příkaz. Bohužel, Česká republika je stále pro Apple malý trh a proto musíme vyslovovat příkazy v angličtině, protože čeština ani s macOS 10.12 (iOS 10) nepřišla.

siri

Universal Clipboard

Další velice obdivovaná novinka je nový Universal Clipboard. Jedná se o funkci, která spadá do balíčku Continuity a jednoduše řečeno si Mac a iPhone, které jsou připojené na stejné WiFi mezi sebou posílají zkopírované texty, obrázky, odkazy. Stačí tedy jednoduše na iPhonu zkopírovat text, který můžete následně vložit přímo na Macu a obráceně. Popravdě nám zpočátku funkce nefungovala příliš dobře, ale musíme brát v potaz, že se jedná beta verzi.

clipboard

Picture in Picture

V překladu se jedná o funkci „obraz v obraze“. Podobnou funkci již znají majitelé iPadů. Díky funkci lze video (zatím pouze na serveru Viemo) zmenšit a umístit do jakéhokoli rohu Macu. Poté můžete otevřít jakoukoli aplikaci a video stále zůstane v daném rohu přehrávané. Funkce funguje bez chyby, ale zatím ji podporuje pouze server Viemo. Předpokládá se, že Apple na funkci zapracuje a brzy bude dostupná i na ostatních server, mezi které patří například YouTube.

pip

Tabs

Nová funkce která je součástí nového macOS je „Tabs“ neboli panely. Nově můžete do všech aplikací přidávat panely, podobně jako v prohlížeči Safari. Panel v Mapách například vytvoříte tak, že kliknete prvým tlačítkem na místo, které chcete zvětšit a umístit na další panel. Apple na WWDC řekl, že funkce bude dostupná ve všech aplikacích a vývojáři nemusí nic extra programovat. Apple tak chce omezit situaci, ve které máte otevřených 5 oken jedné aplikace.

macos sierra tabs

Optimalizované úložiště

Vzhledem k tomu, že mnoho uživatelů vlastní MacBook, který má kapacitu uložiště 128GB, tak se zajímá se další verze macOS 10.12 Sierra také o optimalizaci úložiště. Nově se budou ukládat všechny staré soubory, mezi které patří steré fotky, videa, maily nebo filmy přímo na iCloud. Nejenom to, Apple do systému schoval speciální nástroj, pomocí kterého si můžeme udělat v systému pořádek. Nástroj zobrazíme tak, že klikneme na logo Applu -> O tomto Macu, poté vybereme možnost Úložiště, kde nově v macOS 10.12 uvidíme tlačítko Správa. Po kliknutí na tlačítko můžeme pomocí několika kroků snadno uvolnit místo v našem Macu.

macos sierra optimalizace

Podpora RAID

Mnoho především vývojářů si stěžovalo, že Apple v El Capitan zrušil podporu RAID v Disk Utility, kvůli tomu mnoho vývojářů vůbec na OS X 10.11 El Capitan vůbec neaktualizovalo. Apple opět RAID podporu do Diskové Utility přidal.

Snímek obrazovky 2016-06-14 v 14

Rychlost

Apple zapracoval na celkové odezvě a rychlosti systému. Zatím jsem žádné výrazné změny nezpozoroval, a to především z toho důvodu, že se jedná o první beta verzi, která je jednoduše řečeno ještě v některých částech a ne všechno funguje tak jak by mělo.

Ostatní novinky

Novinek samozřejmě Apple do nového systému integroval mnohem více. Apple nás přímo na konferenci informoval o funkci Auto Unlock, která odemkne zařízení když se k němu přiblížíte se svým iPhonem, funkci se nám ale zatím nepodařilo spustit. Konkrétně v nastavení Zpřístupnění nalezneme nové možnosti, které pomohou především lidem s handicapem. V tomto článku jsme vám však ukázali ty nejzásadnější novinky. Samozřejmě, že Apple některé vychytávky skryl, proto vás o dalších „Top“ vychytávkách budeme informovat.

macos fb

Dnes nejčtenější

.