Zavřít reklamu

iOS 10 iconDo WWDC již neodpočítáváme měsíce, ale dny. Už 13. června se otevřou brány Bill Graham Civic Auditoria v San Franciscu, kde Apple v 10:00 PST (19:00 v České republice) pravděpodobně představí nový iOS, OS X (macOS), tvOS a watchOS. Také bychom se měli dočkat nové verze Apple Music. Mark Gurman, který ještě donedávna psal pro 9to5mac a přinášel vždy zásadní informace o plánech Applu, prozradil v podcastu Jay a Farhad Show, jakých konkrétních novinek se na WWDC 2016 dočkáme. Zároveň Mark sdělil, že se na WWDC pravděpodobně nedočkáme nějakého nového hardwaru, ale pouze systémových vylepšení a novinek. To znamená, že se nových chytrých hodinek a ani MacBooků Pro nedočkáme.

Na jaké novinky se tedy můžeme pravděpodobně těšit? Podle Marka Apple změní samotné označování, a z Mac OS X bude jen “macOS”, čímž se sjednotí názvy jednotlivých systémů (macOS, iOS, watchOS a tvOS). Další novinkou v novém macOS by měla být dlouho diskutovaná Siri, která by měla fungovat podobně jako na iPhonu. Již dříve unikly i ikony Siri na veřejnost, a tak je opravdu obrovská pravděpodobnost, že se Siri na počítačích Mac dočkáme. Poté by měl Apple ještě zvýšit stabilitu a plynulost samotného systému macOS. Více novinek bychom se tedy u macOS dočkat neměli.

Nejvíce změn by měl ale podle Marka přinést pochopitelně mobilní operační systém iOS, který by měl nést označení iOS 10. Říká se, že by měl mít uživatel v nové verzi iOS možnost posílat peníze přes iMessage, což Mark nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Přesto sdělil několik novinek, u kterých si je prý velice jistý, že budou součástí nové verze jednoho z nejbezpečnějších mobilních operačních systémů světa. Jakých novinek se tedy podle Marka dočkáme v systému iOS?

Drobné vylepšení iOS designu

Gurman řekl, že by měl Apple udělat nějaký menší redesign mobilního operačního systému. Konkrétně by měl být systém více barevný. Měli bychom se také dočkat nového Control Centeru a nových upravených notifikací.

Vylepšení aplikace Fotky

Novinek by se měla také dočkat aplikace Fotky, ve které bychom nově měli mít možnost do fotografií přidávat text, šipky nebo různé samolepky. Také by měl být zvýšen počet filtrů. Tím by Apple nahradil několik desítek aplikací, které na App Store nalezneme.

Nový design Apple Music

Dlouho diskutovaným tématem je redesign Apple Music. Nový design prý bude klást důraz na černou a bílou barvu, které nahradí aktuální barevný a průsvitný vzhled. Vše by tak mělo být čistší, minimalistické a jednoduché. Například zobrazení náhledu alba již nebude měnit barvu podle určitého umělce. Designéři se prý snaží o to, aby vyplnil co největší část rozhraní obrázek alba, aby tak byly barvy co nejméně použity.

Siri: Nové SDK pro vývojáře

Gurman potvrdil, že se dočkáme naprosto nového Siri SDK (software development kit), které Apple nabídne vývojářům. Podle Gurmana Apple vyvíjí Siri SDK opravdu dlouho, ale vždy se bál, že by mohlo SDK narušit bezpečnost samotného systému a ten by se tak stal více zranitelný. Nyní již prý všechno Apple vyřešil a Siri nyní bude téměř „na každém rohu“. Otevření přístupu ostatních vývojářů k Siri, umožní používat i aplikace třetích stran. Takže pokud si vyžádáte informace například o počasí, nebude Siri závislá pouze na originální aplikací Počasí. Mark si ale není jistý, zda-li přístup k Siri SDK dostane každý vývojář nebo zatím pouze „vyvolená“ vývojářská studia.

Posílání peněz přes iMessage

Jak již bylo zmíněno, nově bychom se možná měli dočkat poněkud zásadní služby. Gurman na úvod tématu o posílení peněz přes iMessage řekl, že je zde prostor pro start zmiňované funkce. Pokud by Apple skutečně umožnil posílat přes iMeesage peníze, udělalo by to obrovský krok v mikroplatbách, přičemž Apple by začal konkurovat službám, mezi které patří například velice úspěšné PayPal. Mark věří, že by mohlo být představení „iMessage Pay“ velkou součástí WWDC.

Jakých dalších novinek bychom se měli v iOS 10 dočkat?

Gurman věří, že Apple posune opět na jinou úroveň zabezpečení svého systému. Diskutovatelnost ohledně zabezpečení mobilních operačních systému graduje, a tak není divu, že bude chtít Apple zaručit, že ani FBI se nepodaří například iPhone odemknout. Také by se měl Apple zaměřit na plynulost a stabilitu celého operačního systému.

Ať už Apple představí cokoli, mi u toho samozřejmě nebudeme chybět a na našem portálu vám budeme vždy nabízet nejaktuálnější informace o novinkách, které si Apple pro nás připravil.

ios 10 fb

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.