Zavřít reklamu

MacBook 2016 Rose Gold iconLidé ze serveru iFixit si, jako již tradičně, dali tu práci a pustili se do kompletního rozebrání nového 12″ Retina MacBooku, jehož hardwarová aktualizace (o které jsme vás informovali mimo jiné zde) přišla do prodeje minulý týden. Mimo klasickou rozborku zařízení také iFixit hodnotí, jaká je reálná „opravitelnost“ zařízení. A to vzhledem ke složitosti rozebrání, přístupu ke komponentám a jejich eventuální výměně. Jak již všichni víme, letošní model nepřináší nějaké zásadní novinky, ovšem něco nového se stejně našlo…

O hardwarových změnách jsme vás informovali již dříve, například zde. Co se týče opravy/rozebrání zařízení, nejzásadnější změnou oproti minulému modelu je použití klasických Phillips (křížových) šroubků, na místo málo využívaných tzv. „Tri-Wing“. Klasický křížový šroubovák má doma většina lidí, takže co se týče opravitelnosti zařízení je to plus. Tato změna se vás ovšem bude týkat pouze tehdy, když už se dostanete dovnitř šasi.

Na to budete stále potřebovat proprietární Pentablobe šroubovák. Tímto ovšem pozitiva končí. iFixit dále upozorňuje, že šroubky držící panty otevíracího mechanismu jsou zality látkou, která zmizí pokud se pokusíte ony šroubky odšroubovat. Apple si tak pravděpodobně hlídá, aby se nikdo nehrabal v jejich nově zakoupeném zařízení. Což je obvykle považováno za divné, ale u Applu si pravděpodobně již všichni zvykli.

Jedinou zásadní změnou (mimo změny na samotném SoC) je aktualizace USB-C konektoru, který dostal novější revizi a vnitřní rozvodový kabel je nově napevno přichycen k základní desce a nejde tak již vyměnit. Vzhledem k tomu, že jak paměti RAM, tak CPU a ostatní komponenty jsou napevno připájeny k desce, neexistuje možnost dalšího domácího upgradu. Jednotlivé baterie jsou slepené do celých bloků a lepidlem je také přilepen zobrazovací panel ke skleněnému chrániči. Na novém Retina MacBooku si tedy (opět) nevyměníte a neopravíte nic. Kompletní návod na rozebrání zařízení (s obrázky v originálním rozlišení), najdete zde.

12-inch-macbook-teardown

Zdroj: 9to5maciFixit

Dnes nejčtenější

.