Zavřít reklamu

OWC USB-CKdyž jsem před rokem recenzoval 12″ MacBook hned do nadpisu jsem musel uvést, že se jedná o počítač plný kompromisů s tím, že ten největší kompromis udělal Apple v případě USB portu. Ten je totiž v počítači jen jeden, což by nebyl až tak zásadní problém, kdyby to nebyl USB Type-c, ke kterému běžná USB zařízení zkrátka nepřipojíte a i po roce je příslušenství s tímto konektorem jako šafránu. Přitom věřím, že počítač může zaujmout i zcela jinou sortu lidí než jsou bárbínky a právě pro ně přišla společnost OWC s řešením pod názvem USB-C Dock, na který se dnes podíváme.

OWC USB-C Dock je dokovací stanice, kterou si doma položíte na stůl a zapojíte k ní vše co vás jen napadne od monitoru přes HDMI, přes externí disky, iPady, iPhony, tiskárny až po reproduktory nebo například SD kartu. Jakmile dojdete domů se svým MacBookem, stačí jej připojit pomocí USB-C kabelu k docku a najednou máte připojena všechna svá zařízení.

Porty kam se podívaš
Samotný dock se prodává ve třech barvách, které jsou jak sami tušíte přesně takové, jako jsou barvy MacBooku. K dispozici je tedy Silver, Space Gray a Gold. Dock nabízí z přední strany 3,5mm jack konektor, čtečku SD karet a taktéž 1,5A USB 3.1 port pro rychlé nabíjení například iPadu. Musím se ještě zastavit u 3,5mm jack konektoru, který má kolem sebe dostatečně velký otvor na to, abyste do něj mohli zapojit skutečně jakákoli sluchátka nebo reproduktory, na které si jen vzpomenete, za což výrobce musím skutečně pochválit.

Zadní strana pak nabízí trojici USB 3.1 portů z nichž jeden je opět 1,5A pro rychlé nabíjení. Kromě USB konektorů najdeme na zadní straně také dvojici USB 3.1 Type-C z nichž jeden slouží právě pro připojení MacBooku. Nechybí ani Gigabitový Ethernet, HDMI 1.4b pro 4K obraz při 30Hz a samozřejmě také konektor pro dodávaný adaptér.

OWC Dock

Design ladící s Macbookem
Dock je vyroben z jednoho kusu hliníku, který skvěle ladí s unibody designem vašeho Macbooku. Z vrchní a spodní strany je pak lesklý, řekl bych až zrcadlový plast, který vypadá skutečně luxusně a rozhodně se nemusíte bát, že by dock nějak pokazil dojem z vašeho stolu, právě naopak, stane se jeho ozdobou. Spodní část je taktéž tvořena zrcadlovým plastem a je vybavena čtveřicí gumových nožiček, které spolu s váhou docku zaručují, že například USB vypojíte bez toho, aniž byste museli dock přidržet. Co se mi osobně líbí je malá modrá dioda značící zapnutí celého docku do zásuvky, která je ze spodu docku a jemné modré světlo tak vychází jen minimalisticky ze spodu docku, což vypadá skutečně velmi dobře, zejména v noci.

OWC

Součástí balení je nejen USB Type-C kabel pro připojení MacBooku, ale pochopitelně také adaptér. Dock ke svému provozu potřebuje napájení 20V 4A, protože sám o sobě zásobuje energií vysokorychlostní USB konektory. Adaptér není žádným designovým skvostem, ovšem na druhou stranu je ukrytý někde pod stolem, kam slunce nesvítí a tak nám to může být jedno. Důležité je, že kabel je dostatečně dlouhý aby dosáhl od podlahy až na stůl.

Co vás však nepotěší je kabel, který slouží k připojení MacBooku k Docku, ten je totiž jen o 6″ delší než je úhlopříčka vašeho počítače a nutí vás používat Dock tak, jak se používaly docky v době před deseti lety, tedy téměř tím, že do něj počítač zasunete. Pokud chcete pracovat na počítači a dock používat jen jako HUB, pak doporučuji opatřit si delší kabel, což je však zase nějaká ta investice navíc.

IMG_1433

Co vlastně dovede?
Většina lidí bude dock používat buď jako klasický USB HUB, kdy si doma k počítači připojí tiskárnu, externí disk, flashku a nabije se iPad nebo iPhone, což mimochodem můžete dělat i v době, kdy k docku nemáte připojený počítač. Druhá skupina pak Dock použije i pro připojení monitoru a to až ve 4K rozlišení a z Macbooku si tka udělá desktopový počítač, ke kterému připojí myš, klávesnici a taktéž reproduktory. Navíc vždy když dock připojíte k Macbooku, bude se váš počítač samozřejmě automaticky také nabíjet.

IMG_1434

Když je řeč o reproduktorech, je potřeba počítač s tím, že pokud připojíte reproduktory k Docku, musíte v nastaveních systému změnit také samotné nastavení výstupu zvuku a to právě do OWC Docku. Můžete se však setkat s tím, že reproduktory budou mít extrémní hlasitost a to i při nejnižší příčce hlasitosti v OS X. S reproduktory si chce chvilku vyhrát a nastavit je tak, aby vše hrálo jak má, ovšem věřte mi, že vše nastavit lze k vaší plné spokojenosti.

Je důležité si uvědomit, že dock nedokáže vyždímat z vašich periférií maximum a tak váš ultra rychlý externí disk najednou nebude s Macbookem komunikovat nejvyšší možnou rychlostí, ale například jen poloviční nebo klidně i čtvrtinovou. To však není chyba docku od OWC, ale celkově všech dockových řešení nebo adaptérů včetně těch, které nabízí sám Apple, jako originální Apple USB-C Digital AV Multiport Adapter. I tento adaptér totiž stejným způsobem omezí rychlost připojených periférií.

IMG_1212

Resumé
Pokud jste byli schopni investovat do Macbooku, pak zřejmě nemáte hluboko do kapsy a můžete si tento dock dovolit i v případě, že nevyužijete všechny jeho možnosti. Věřím, že drtivá většina uživatelů dock využije především jako čtečku karet a USB HUB, přes který si nabíjí svůj iPad nebo iPhone, případně připojí externí disk nebo tiskárnu. Už při tomto využití si myslím, že se dock vyplatí, zejména v situaci, kdy cílí na skupinu lidí, jenž vlastní MacBook 12″. Další kategorií využití je pak připojení 4K displeje, klávesnice a myšky a tím vytvoření klasického desktopového stroje. Pokud vám tedy u MacBooku nějaký ten port chybí a já vím poté co jsem jej testoval že vám skutečně chybí, pak OWC nabízí nejlepší řešení na trhu.

IMG_1208

Dnes nejčtenější

.