Zavřít reklamu

OS X El Capitan logo icon

Co dělá každý operační systém unikátní, jsou aplikace a hry. Například App Store zaznamenal za 7 let od svého spuštění přes 100 miliard stažených aplikací a her. Vývojáři na nich vydělali přes 30 miliard amerických dolarů. Apple se na konferenci WWDC 2015 pochlubil, že na App Store naleznou uživatelé přes 1,5 milionů aplikací a navíc tento počet každým dnem o desítky roste. Podle nejnovějšího průzkumu serveru Stack Overflow používají vývojáři místo Linuxu jako svůj primární operační systém OS X. Popularita operačního systému od Applu mezi vývojáři stále roste, což znamená, že počet vývojářů používající Windows klesá.

V roce 2015 získal OS X náskok před systémem Linux, tím je operační systém OS X druhým nejpopulárnějším mezi vývojáři. Očekává se, že letos popularita OS X poroste, jedná se aktuálně o velký trend. Společnost na svých webových stránkách uvedla, že provedla „nejrozsáhlejší průzkum, který kdy mezi vývojáři koloval,“ konkrétně kontaktovala více než 56 000 programátorů ze 173 zemí.

stats

Ve vývoji mobilních aplikací stále více vývojářů vyvíjí aplikace pro Android, konkrétně 61.9% vývojářů. Pro systém iOS vyvíjí aktuálně 47,5% vývojářů, téměř třetina používá programovací jazyk Swift – do Swiftu se počítá i Objective-C, který už začíná být podle Applu zastaralý.

swift

 

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.