Zavřít reklamu

Camera fotoaparat icon

Fotoaparát iPhonu se vylepšuje už několik let. Chytré telefony od Applu aktuálně mají jeden z nejpopulárnějších a podle expertů i nejlepších fotoaparátů na světě, což ale neznamená, že je naprosto bezporuchový. Stejně jako jakýkoli jiný fotoaparát, i ten v iPhonu mohou postihnout chyby, a to jak hardwarové tak i softwarové. Některé bohužel nejdou vyřešit pouhým restartováním telefonu, a v případě větších chyb skončí iPhone v servisu. V tomto článku se podíváme na nejznámější a nejběžnější problémy, které mohou nastat v souvislosti s fotoaparátem, ať už se jedná o iPhone, iPod touch nebo iPad.

Vidíte pouze černou obrazovku v aplikaci Fotoaparát

Černá obrazovka v aplikaci Fotoaparát je jednou z nejznámějších chyb a může souviset s problémem hardwaru, v tom lepším případě pouze softwaru.

Souvisí-li problém se softwarem, samotný Apple říká, že v 90% případů stačí pouze přepnout mezi přední a zadní kamerou. Pokud stále vidíte černou obrazovku, tak ukončete aplikaci přes multitasking (App Switcher). Jednoduše stiskněte rychle 2x za sebou Home Button, pokud ani to nepomáhá, restartujte iPhone. Zobrazuje-li se stále v aplikaci Fotoaparát pouze černá obrazovka nejspíše se jedná o problém s hardwarem. V tomto případě vám pomůže až oficiální servis.

IMG_0862

Jsou-li vaše fotografie rozmazané nebo rozostřené

Aplikace Fotoaparát používá v iOS mnoho pokročilých algoritmů, které se snaží zostřit nejvíce dominantní objekt automaticky. Někdy ale můžete použít metodu ručního zaměření, stačí jednoduše kliknout na objekt, který chcete zaostřit.

Pokud jsou fotky i po snaze rozmazané a nevypadají tak, jak byste chtěli, nikdy nemůžete vyloučit chybu hardwaru. Nejprve zkontrolujte zda-li není čočka znečištěná, k němu může dojít naprosto jednoduše a náhodně. V případě iPhonu 6(s) je to ještě jednoduší kvůli vyčnívající čočce fotoaparátu. Poté zkuste vyfotit více fotografií za různých světelných podmínek, je-li na všech fotografiích čmouha nebo skvrna, je velice pravděpodobné, že je čočka znečištěna. Čočku zkuste otřít nejlépe hadříkem od brýlí.

Další problém může být nečistota přímo uvnitř konstrukce fotoaparátu. Bohužel s tímto problémem vám pomůže až oficiální servis.

Problémy s LED bleskem

Dalším problémem může být špatná funkčnost nebo dokonce nefunkčnost LED blesku. Pokud se váš blesk zapíná pozdě nebo vůbec, zkontrolujte, zda-li nebyl v horkém prostředí. LED blesk fotoaparátu se automaticky vypne, pokud je zařízení přehřáté. Pokud jsou i záda telefonu velice horká, snižte jas na minimum, a snažte se iPhone pokud možno nepoužívat. Po několika minutách teplota iPhonu klesne a blesk by měl být opět funkční. Apple již dříve potvrdil, že softwarové chyby v případě LED blesku iPhone nemá. Pokud je delší dobu nefunkční kontaktujte autorizovaný servis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotoaparát se nezobrazuje na domovské obrazovce

Pokud se snažíte spustit aplikaci Fotoaparát přes domovskou obrazovku, ale nemůžete ji najít, máme pro vás několik vysvětlení proč tomu tak je.

Možná jste ikonu aplikace přesunuli na jinou stránku nebo jste ji vložili do nějaké složky, aniž byste si toho byli vědomi. To je docela častým problémem, pokud svůj iPhone půjčíte například nějakému vtipálkovi, který aplikaci schová. V tomto případě stačí prohledat všechny stránky nebo složky. Potřebujete-li nutně aplikaci spustit, můžete použít Spotlight pro vyhledání a následné spuštění aplikace.

Pokud nevidíte aplikaci ve Spotlightu, je to poněkud zvláštní. Existuje ale vysvětlení, proč by tam aplikace nemusela být. Někdo vám mohl totiž zapnout omezení fotoaparátu. Omezení vypnete pokud půjdete do Nastavení -> Obecné -> Omezení. Bohužel přístup do kategorie je chráněný a budete muset zadat čtyřmístné heslo, které bylo při zapnutí funkce nastaveno. Pokud se dostanete dovnitř, jednoduše odškrtněte možnost u názvu aplikace. Aplikace se tak bude ve Spotlightu zobrazovat.

iPhone 6s camera

*Zdroj: idownloadblog.com

Dnes nejčtenější

.