Zavřít reklamu

first iPhone 2G iconTony Fadell, který je známý jako otec iPodu, a to za svou roli v designu, nedávno sesadil Kevina Suraca, který byl CEO společnosti Appvance. Na SV Forum Visionary Salon večeři zavzpomínal na Steva Jobse a jeho dobu v Applu. VentureBeat se akce zůčastnili a vše s Tonym probrali. Faddel projednával svou roli v Applu a jeho vztah se Stevem Jobsem v minulosti již několikrát, ale nové detaily a méně známé informace se objevují v každém dalším rozhovoru. V této diskusi prozradil zajímavé informace o zahájení iTunes pro konkurenční PC.

Jobs byl zpočátku proti zavedení podpory PC pro iPod, protože viděl zařízení jako způsob, jak přilákat lidi na Mac. Fadell měl tým lidí, kteří pracovali na portaci iTunes pro PC, aby dal lidem, kteří nevlastní Mac, chuť produktů Applu. Tony popisuje jeho úsilí dostat iTunes na PC jako „extrémní násilí“. Poté, co byl pod tlakem většiny týmu iPodu, dostat iTunes na největší trh, Jobs ustoupil, ale trval na tom, aby se novinář Walt Mossberg, který v té době psal pro The Wall Street Journal, podepsal na designu.

Steve nakonec řekl: „Dobře, ale pod jednou podmínkou. Uděláme jej a spustíme jej s pomocí Mossberga. Pokud tedy řekne Mossberg, že je to dost dobré na vypuštění, pak to vypustíme.“ Jobs se tak chtěl osvobodit od svých rozhodnutí. Walt k tomu řekl: „Není to špatné, já bych to vypustil.“ A takhle se vlastně rozhodovalo o vypuštění verze iTunes pro PC. V návaznosti na spuštění iTunes na Windowsech, Fadell tvrdí, že prodeje Maců se zrychlily. iPod a iTunes jsou dobré na PC, ale skvělé na Macu. To přimělo lidi přejít na Apple platformu.

Další anekdota se týkala zkoumání telefonu. Fadell a jeho tým začali vytvářet koncepty „iPod telefonu“, který byl jednoduše iPod s telefonním modulem uvnitř. Původně byl navržen jako iPod s kolečkem pro vytáčení, jak to můžeme znát ze starých telefonů, což byla myšlenka, která nefungovala. Steve Jobs dokonce při představování iPhonu v roce 2007 nejprve tento koncept jako vtip ukázal.

„Vypadalo to jako iPod, ale mělo to telefon. Pokud jste chtěli číslo vyťukat, museli jste to provést pomocí „otočného voliče.“ Tři měsíce jsme věděli o tom, že to nebude fungovat. Steve na to řekl: „Zkoušejte to dál!“ Tony pokračuje: „Vyzkoušeli jsme všechno, snažili jsme se sedm nebo osm měsíců, aby jsme věc uvedli do provozu. Nešlo to. Přidali jsme další tlačítka a stala se z toho protáhlá věc.“

Ve stejné době, kdy byl iPhone ve vývoji, se Apple zabýval myšlenkou dotykového iMacu, což vedlo k myšlence virtuálního rozhraní i na telefonu.„Steve mi řekl něco v tom smyslu, jako „Pojď sem!“ Já o ničem nevěděl, ale on mi ukázal ping-pongový stůl, který měl první multi-dotykový displej. Bylo to velikosti ping-pongového stolu a nahoře byl projektor a Mac. Jobs řekl že to dáme do iPodu a já jsem mu odpověděl Steve je to velikosti ping-pongového stolu!“

Poté tedy Apple začal pracovat na multi-dotykovém displeji a softwaru, který by dal dohromady prvky z Macu a iPodu. Nakonec to vedlo k vývoji zařízení, které se stalo prvním iPhonem.

ipod_iphone_steve jobs

 

 

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.