Zavřít reklamu

Steve 4 DevicesSteve Jobs bol známy tým, že keď sa mu nejaká vec nepáčila, dokázal ju ostro skritizovať a bolo jedno, či sa jedná o konkurenčný produkt alebo o prototyp nejakého Apple produktu. Steve vedel uznať, že aj konkurenčné firmy robia skvelé produkty od ktorých sa on a jeho ľudia učili a následne prichádzali so spôsobom, ako tieto myšlienky zdokonaliť. Či to tak funguje v modernom Appli po Jobsovi, je diskutabilné, keďže spoločnosť má dnes skôr tendenciu kritizovať konkurenciu až do poslednej chvíle a následne sa po predstavení vlastnej verzie tvári ako mesiáš, ktorý spravil dieru do sveta. Konieckoncov si takto robil srandu z inteligentných hodiniek a možnosti telefonovať cez ne len pár mesiacov pred tým, ako predstavil Apple Watch (ktoré robia to isté).

Zaujímavá situácia nastala na jeseň/podzim minulého roka, kedy spoločnosť odhalila Apple Pencil a v momente, kedy sa ozval tento názov, bolo v sále počuť hlasný smiech. Prečo? Jednoducho preto, že Apple upustil od slávneho výroku Steva Jobsa: „Nobody wants a stylus!“. To je len jeden z prípadov, kedy došlo k nezhode medzi novým Applom a Applom, ktorý viedol Steve Jobs:

iPad mini – V roku 2012, len rok po Jobsovej smrti, Apple predstavil vlastný malý tablet s uhlopriečkou 7,9″. Nie že by sa jednalo o zlý produkt, naopak ide o jeden z najúspešnejších tabletov v histórii Applu. Problém je skôr v tom, že Jobs nepokladal malé tablety za produktívne. Počas oznamovania finančných výsledkov v októbri/říjnu 2010 vyhlásil: „10 palcov je minimálna veľkosť potrebná na to, aby ste mohli mať skvelé aplikácie“. Problém videl v tom, že obrazovka má limit, po ktorom sa zhoršuje presnosť ťukania.

ipad-mini4-step1-wifi-silver

iPhone 6 a iPhone 6 Plus – V čase, kedy Apple čelil kritike za Antennagate na iPhone 4, Steve Jobs uštipačne na adresu veľkých telefónov poznamenal, že Samsung Galaxy S je ako Hummer, nezmestí sa vám do ruky a nikto si ho nekúpi. Paradoxne po jeho úmrtí Apple zväčšil uhlopriečku na ideálne 4″ a neskôr uviedol 4.7″ a 5.5″ modely, ktoré svojou veľkosťou ďaleko nielen od Jobsovej vízie, ale aj od ideálnej uhlopriečky iPhonu 5. Na druhú stranu bol iPhone 6 doposiaľ najúspešnejším telefónom v histórii Applu.

iPhone 6s 3D Touch

Design iOS 7 – Steve Jobs chcel, aby bol softvér krásny. Ako? Tak, že bude imitovať prvky reálneho sveta, vďaka čomu poznámky vyzerali ako ozajstný zápisník, kalendár ako kalendár a Cover Flow ako taká knižnica plná platní. Dokonca dizajn aplikácie iCal obsahoval textúru kože, ktorú mal Steve vo svojom vlastnom tryskáči. V roku 2012 Scott Forstall prišiel o kreslo kvôli fiasku s Apple Maps a dizajn softvéru prevzal na starosť Jony Ive a výsledok vidíme prakticky stále.

iPhone 5 FB iOS 7
Apple Pencil – Článok sme začali týmto produktom a aj ho zakončíme. Práve stylus bola vec, ktorú Steve nemal rád a nechcel s ňou mať čo dočinenia, keďže ako sám vravel, Boh dal každému z nás 10 stylusov a nepotrebujeme mať ďalší. Stylusom disponoval už Apple Newton, prvý produkt Jonyho Iva, v ktorom ale Steve nevidel potenciál a tak ho zrušil. A nechcel ho použiť ani neskôr, keď predstavil iPhone: „Kto chce stylus? Musíte ich vziať, schovávať ich, strácate ich. Fuj! Nikto nechce stylus. Tak ho nepoužívajme,“ bola jeho slávna veta na evente, na ktorom predstavil iPhone.

Apple Pencil

*Zdroj: CNN

Dnes nejčtenější

.