Zavřít reklamu

Apple TV 4 2015 iconApple TV 4. generácie sa začala predávať pred vyše mesiacom a za ten čas sa už do obchodu dostalo značné množstvo aplikácií a hier, ktoré si môžu majitelia najnovšieho modelu vychutnať. Počet dostupných aplikácií rozhodne poteší a pokiaľ si vývojári udržia tempo, potom by sme sa už začiatkom budúceho roka mohli dočkať 5 000 aplikácií pre tvOS. Po viac ako mesiaci an trhu je však tvOS platformou, pre ktorú je dostupných 2 624 aplikácií, čo je naozaj slušné číslo. Výhodou je navyše fakt, že aplikácie pre Apple TV sú v skutočnosti aplikácie pre iOS a keď si stiahnete nejakú aplikáciu na set-top box, automaticky sa vám zobrazí v zozname zakúpených na vašom iPhone. Naopak ak si kúpite hru alebo aplikáciu pre iPhone, potom si ju môžete stiahnuť zo zakúpených na vašom set-top boxe.

Počet takýchto aplikácií bude zjavne pribúdať a podľa AppFigures nebude prekvapením, ak by sme sa ešte v prvej polovici roka 2016 dočkali vydania 10 000 aplikácií pre Apple TV. V súčasnosti to totiž vyzerá, že sa do tvOS App Storu priemerne dostane 447 aplikácií každý týždeň. Pre zaujímavosť, v čase spustenia iPhone App Storu v roku 2008 bolo dostupných len 500 aplikácií, po štyroch mesiacoch ich však bolo takmer 10 000. Očakáva sa teda, že podobne sa bude situácia vyvíjať aj pri Apple TV. Po pol roku to bolo už 15 000 aplikácií, ktoré zaznamenali dokopy 500 miliónov stiahnutí, čo je oproti dnešným štatistikám veľmi malé číslo. Významnú kategóriu obsahu tvoria hry, ktoré tvoria až 38% všetkých tvOS aplikácií, teda sa tu môžete stretnúť až s 1002 rôznymi hrami. Druhou najpopulárnejšou kategóriou je Zábava/Entertainment, a za ňou nasledujú kategórie Vzdelávanie a Životný štýl.

Apple TV App List

Či sa tak ale bude vyvíjať tvOS App Store cestou toho na iOS, už záleží od Applu. Je totiž len na ňom, či bude motivovať vývojárov do vývoja nových aplikácií pre Apple TV a vytvorí tak zo svojho set-top boxu naozajstné multimediálne centrum domácnosti. Pravda je, že Apple TV má našliapnuté na úspech, ale pokiaľ sa jej Apple prestane venovať, potom môže skončiť rovnako ako Mac App Store, ktorý dnes používa len minimum vývojárov a niektorí vydavatelia hier, ako je napríklad Aspyr. Ďalšia vec – vývojári ocenia príjmy za svoje aplikácie a Apple TV v súčasnosti nepodporuje reklamnú službu iAd. Práve preto sa vývojári opierajú o iné zdroje príjmu, ako napríklad in-app nákupy alebo ponúkanie spoplatnených aplikácií. V súčasnosti je 39% všetkých dostupných tvOS aplikácií spoplatnených, pričom drvivá väčšina z nich stojí 99 centov, zatiaľ čo iné stoja menej ako 5€. V ojedinelých prípadoch sa potom môže stať, že nejaká aplikácia stojí 14,99€ alebo 9,99€.

Apple TV App Popularity by Category
Apple TV 4 games

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.