Zavřít reklamu

Gold iPad Pro icon 2Apple mám rád a rovnako tak mám rád aj jeho produkty. Väčšinou sa človek stretne s vyššou spoľahlivosťou a kvalitou spracovania ako u iných firiem, ale z času na čas sa stane, že „jednoducho to nefunguje“. Takto zvyknem z času na čas upraviť slávny reklamný slogan služby iCloud, ktorým chcel službu obhájiť ešte Steve Jobs, keď žil. Avšak dnes som sa rozhodol použiť tento slogan v súvislosti s novým iPadom a operačným systémom iOS. Bohužiaľ mám pocit, že Apple sa s iOS chytil do pasce, pretože sa to negatívne odráža na zariadeniach s veľkým potenciálom. iPad Pro je toho ukážkou. Ide o zariadenie, ktoré vás prekvapí a ak ste človek, ktorý pracuje s webom alebo píše dokumenty, tak je to skvelá náhrada za MacBook. Len mám pocit, že keď na ňom beží iOS, 128GB iPad Pro si nezaslúži stáť toľko čo MacBook Air, keďže nedosahuje také možnosti využitia ako Mac.

Osobne si myslím, že najväčšou chybou iPadu Pro je systém iOS. Apple tu použil rovnaký systém, ktorý máte na 9,7-palcovom iPade Air a aj na 7,9-palcovom iPade mini. Dokonca sa kvôli tomu môže zdať, že jediný rozdiel je v uhlopriečke. Prečo by si mal ale profík vybrať Pro? Prečo by mal dať prednosť oklieštenému mobilnému Photoshopu alebo iMovie pred Final Cutom a aplikáciami z Adobe Creative Suite? Veď za rovnaké peniaze ako za 128GB iPad môže mať iMac alebo MacBook, ktorý zvládne narábať s programami, ktoré majú oveľa širšie možnosti využitia. Nehovoriac o tom, že Photoshop na počítači má tony funkcií a vo Final Cut Pro viete zhotoviť celovečerný film. To všetko by sa ale dalo spraviť pokojne aj na iPade Pro – hardvér je dostatočne silný a aj uhlopriečka displeja postačuje. Ale to by musel mať OS X, nie iOS, v opačnom prípade môže iPad Pro skončiť ako zmutovaný iPod touch. Viem, že niektorí z vás budú chcieť argumentovať, že OS X by na tablete stál za „velký kulový“ a čiastočne s vami súhlasím. Ale že by Apple použil OS X, neznamená, že by tu systém vyzeral rovnako.

iPad Pro OS X

Apple by mohol totiž jednoducho vziať jadro systému a spraviť to isté, čo spravil s jadrom iOS – upravil ho na mieru ďalším zariadeniam a vznikol watchOS a tvOS. Prečo by teda nemohol Apple vziať jadro OS X a obohatiť ho o podporu ARM a upraviť jeho vzhľad na dotykovej obrazovke? Veď to isté už spravil napríklad Microsoft a Apple už dávnejšie potichu vyvíjal svoje systémy naraz pre architektúry Intel a PowerPC, len preto aby neskôr prešiel na Intel procesory a priniesol tam plne optimalizovaný systém. Ak ide o tablety, Apple by sa mal prestať spoliehať na iOS. Ideálne by ho mohol zabiť – je to skvelý systém, ale len pre mobilné zariadenia a menšie tablety. Ale v dobe, kedy spoločnosť hľadá spôsoby ako bojovať proti klesajúcim predajom iPadu a klesajúcim záujmom o počítačový trh, by mal Apple skutočne pochopiť, že iOS tento trend nedokáže zvrátiť, nech je na akokoľvek veľkom displeji. Podľa názvu je tablet určený pre profesionálov, no momentálne mám pocit, že to je skôr pre profesionálnu prácu s dokumentami a profesionálny konzum obsahu ako pre profesionálnu prácu s videom alebo úpravu fotiek – verím, že nejaké aplikácie existujú, ale skrátka Photoshop je dnes akýmsi štandardom, ak ide o úpravu fotiek.

Surface Pro 4

Prečo to teda Apple robí? Naplnili sa slová Steva Jobsa, že to, čo už raz skoro zabilo Apple, bola chamtivosť a túžba po peniazoch na úkor kvality a inovácie? To neviem. Ale viem, že ak by som si mal vybrať medzi 12″ MacBookom a iPadom Pro, išiel by som do iPadu kvôli nižšej cene a vyššiemu rozlíšeniu Retina displeja. Lenže to by nemusel byť oklieštený vlastným systémom. Mám pocit, že Apple by chcel pomocou iPadu Pro dosiahnuť kvality desktopu, ale jednoducho platformu, ktorej vládne Candy Crush Saga, iMovie a Instagram, nejde brať veľmi seriózne z hľadiska profesionality. Na základnú prácu je to fajn, ale ak by ste niekomu začali hovoriť o Photoshope alebo Pixelmatori, zrejme by ste skončili u toho, aký Mac je najvhodnejší na prácu s týmito programami. iPadu Pro jednoducho chýba dobrá reputácia a to kvôli systému: Preto by mal Apple zabiť dnešný iOS a mal by priniesť novú verziu OS X navrhnutú špeciálne pre iPad Pro. Okrem toho by výrazne narástla popularita tabletu.

Ten má skoro 13″ displej a práve takúto veľkosť majú ľudia najradšej – dôkazom je popularita klasického 13-palcového MacBooku Pro. Okrem toho máme 13″ displej všetci v redakcii. A na univerzite poznám naozaj veľké množstvo ľudí, ktorí používajú práve 13-palcový MacBook. Na prácu je to dostatočná uhlopriečka a výkon má aj tak postačujúci. Obmedzuje ho ale softvér a preto apelujem: Zabite iOS a prineste OS X (alebo iOS 10)! Spravte univerzálne jadro, na ktoré už len potom budete nabaľovať funkcie pomocou App Slicing technológie v iOS 9. A hlavne Apple, prestaň sa schovávať v tieni Steva Jobsa! Verím, že dokážeš inovovať aj bez neho a vieš priniesť tak veľkú zmenu, ktorá by nám vyrazila dych – a to spojenie dvoch svetov, iOS a OS X a premena iPadu Pro z veľkého tabletu na skutočne agresívne zariadenie. Alebo skôr nahradenie iOS 9-tky novou, upravenou verziou OS X.

iPad Pro 4

Dnes nejčtenější

.