Zavřít reklamu

Dot Braille SmartwatchDnes sa to na trhu hemží všelijakými inteligentnými hodinkami, no prakticky všetky majú rovnaké vlastnosti – displej, tlačidlo a prepojenie s mobilným telefónom a nejaké tie senzory. Lenže takéto hodinky nie sú veľmi vhodné pre zrakovo postihnutých a práve tento problém sa pokúša vyriešiť startup z Južnej Kórey, ktorý môže priblížiť inteligentné hodinky 285 miliónom nevidiacich ľudí po celom svete. Pretože sú hodinky určené priamo pre nich, bolo im náležite prispôsobené ovládanie a tak na nich vôbec netreba hľadať dotykový displej.

Namiesto toho sa na nich nachádza skupina štyroch polí s bodkami, ktoré menia svoju výšku v závislosti od informácie, ktorú majú zobrazovať. Natívne dokážu vyjadriť čas, no okrem neho môžu poskytovať aj rôzne ďalšie upozornenia zo svojho mobilu a užívatelia si tak môžu „prečítať“ správu z iMessage. Samotné bodky môžu meniť svoje rozloženie až 100-krát za sekundu, ale vždy je tu možnosť spomaliť rýchlosť, akou sa pohybuje text. Hodinky je potom možné ovládať pomocou hlasu, keďže obsahujú vstavaný mikrofón určený priamo na tieto účely.

Braillove hodinky Dot, ako ich nazývajú tvorcovia, majú zároveň potenciál zvýšiť gramotnosť u nevidiacich, keďže sú pomerne lacné oproti tradičným riešeniam. Hodinky stoja totiž len 300 dolárov, čo je menej v porovnaní s nákladmi, ktoré je treba vynaložiť na to, aby sa nevidiaci človek vzdelával. Práve to je dôvod, prečo mnohí z nich vôbec neovládajú braillovo písmo, aj keď to je jediný spôsob, ako sa dočítať potrebné informácie, napríklad na krabičke od liekov. Hodinky sa začnú predávať už v decembri/prosinci, pričom na úvod ich bude k dispozícii len 10 000 kusov a neskôr bude spustená výroba ďalších kusov. Spoločnosť však do budúcna plánuje aj ďalší hardvér a programy, ktoré majú za cieľ rozšíriť braillovo písmo a gramotnosť u zrakovo postihnutých.

Dot Braille Smartwatch

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.