Zavřít reklamu

Intel InsideŽe Intel pracuje na architektúre Skylake, to už vieme veľmi dlhú dobu, ale až o dva týždne sa dozvieme nové informácie o procesoroch Intel, ktoré budú disponovať touto architektúrou. Respektíve, mali sme sa to dozvedieť na Gamescome, lenže portál FanlessTech už stihol zverejniť všetky dôležité informácie o procesoroch, ktoré sú vyrábané s pomocou 14-nm procesu a ponúkajú niekoľko zásadných vylepšení, mimo iného grafické čipy Intel 9. generácie, ktorým sa môže dariť až o 50% lepšie ako pri 3D hrách. Grafické procesory sú v triede GT4e a majú 128MB cache a 72 jednotiek.

Samotné procesory sa dočkajú 10-20% nárastu rýchlosti pri single- a aj multithreadových úlohách a tiež sa dočkajú nižšej spotreby. Vďaka pokročilejším technológiám sú tieto procesory až o 30% úspornejšie, vďaka čomu môže 11.6″ notebook so 160GB SSD, 4GB LPDDR3 pamäťou a rozlíšením Full HD vydržať až 11 hodín a 20 minút, kým pri procesoroch Broadwell vydržal len 8,5 hodiny.

Intel Skylake

Líši sa to samozrejme aj v závislosti od toho, aké procesory budú použité v jednotlivých počítačoch. Lenže, unikli aj informácie o nich a my tak máme prehľad o hardvéri, ktorý sa s vysokou pravdepodobnosťou objaví v budúcich Macoch a MacBookoch. Na základe úniku už teraz vieme predpokladať, ako na tom budú ďalšie modely notebookov a iMacu:

  • MacBook dostane o 17% rýchlejší procesor, o 41% rýchlejšiu grafiku a tiež sa môže zvýšiť výdrž batérie až o 1,4 hodiny. (Skylake-Y)
  • MacBook Air dostane o 10% rýchlejší procesor, 34% rýchlejšiu grafiku a opäť môžeme čakať zvýšenie výdrže o 1,4 hodiny. (Skylake-U)
  • MacBook Pro dostane procesor rýchlejší o 11%, grafiku o 16% a nakoniec Intel vo svojej grafike uvádza, že spotreba všetkých kremíkových polovodičov môže klesnúť až o 80%. (Skylake-H)
  • Napokon iMac, ktorý využíva procesory zo série S, sa dočká zrýchlenia o 11%, zvýšenia grafického výkonu o 28% a TDP je tu nižšie o 22%. Totiž zatiaľ čo Broadwell vyžadoval 84W, Skylake už len 65W. Rozdiel pri klasickom iMacu môže byť však výrazne vyšší, keďže používa procesor s architektúrou Haswell. To isté platí aj v prípade Macu mini a tak je možné, že nový hardvérový update prinesie výrazný nárast výkonu v oboch prípadoch.

Procesory Skylake majú ďalej podporu pre technológie eMMC 5.0, SDXC 3.0, PCIe 3. generácie, CSI 2 a po novom tiež pribudla podpora pre špecifikáciu USB On-The-Go, keďže Intel chce presadiť architektúru Skylake aj vo svete mobilných zariadení. Špeciálne kvôli nim pribudla podpora LTE 6. kategórie, takže sa možno naozaj stretneme s pribúdajúcim množstvom WiFi+LTE tabletov, ktoré obsahujú procesor od Intelu. Vrámci konektivity je tiež prítomný nový štandard Bluetooth 4.1, ktorý sa nachádza v najnovšom iPode touch a podpora 2x2ac pripojenia.

Intel Skylake

Retina MacBook Pro

*Zdroj: FanlessTech; MacRumors

Dnes nejčtenější

.