Zavřít reklamu

iMacStarší počítače od společnosti Apple nejsou odolné proti nově objevené bezpečnostní hrozbě, která může být použita pro instalaci téměř nezjistitelného a velmi těžce odstranitelného malware, upozornil dnes bezpečnostní analytik Pedro Vilaca.

Ten objevil problém který podrobně popsal na svém blogu. Vše spočívá v možnosti manipulovat s UEFI u starších počítačů, tedy s unifikovnaým rozhraním firmware, který byl navržel pro zlepšení biosu. UEFI kód je obvykle uzamknut a nelze jej modifikovat, ovšem Vilaca zjistil, že počítače vyrobené před polovinou roku 2014 mají závažný problém, kdy se jejich kód UEFI automaticky odemkne při přechodu z režimu spánku zpět do aktivního režimu.

Vilaca tvrdí, že jediný způsob jak se bránit této zranitelnosti je, že vždy vypnete a zapnete počítač a nikdy jej nenecháte usnout. Problém je v tom, že UEFI je možné na počítač nainstalovat i na dálku a jen velice špatně se jej zbavuje. Apple pravděpodobně zareaguje a vydá aktualizaci s opravou, prozatím se však nevyjádřil.

mac_os_x_virus_checker_protection_software_scanner_ibotnet

Dnes nejčtenější

.