Zavřít reklamu

Apple_mapsApple původně plánoval přidat jízdní řády do aplikace mapy už v loňském roce. O novince se poprvé objevily informace před loňskou WWDC 2014, ale od plánů nakonec upustil. Podle zdrojů by však měly být jízdní řády přidány do Map nyní v iOS 9, který by měl být představen za necelé dva týdny. Jízdní řády by měly ukazovat přímo pod mapou trasy autobusů, vlaků a metra. Vzhled řádů by měl vypadat dost podobně jako ten, co nám Apple ukázal minulý rok.

Transit, jak se nová služba jmenuje, by tak nabídla uživatelům navigaci v hromadné dopravě poprvé od doby, kdy se Apple odprostil od závislosti na Google mapových podkladech, které byly dlouho oficiálním dodavatelem mapových prostředků pro Apple Mapy. Zdroje nadále zmínily, že novinka by měla nabídnout velké ikony, které by uživatel snadněji našel a dohledal si tak letiště, vlakové nádraží a další stanice či zastávky. Hlavní funkcí však bude plánování a vyhledávání spojů ve všech stylech map.

Vzhledem k malému rozšíření služby minulý rok, se Apple nakonec rozhodl stáhnout jízdní řády z iOS 8, jelikož nezvládal přidat podklady pro všechna velká města. Počkal tedy rok, aby službu vypiloval a co nejvíce rozšířil. Původně totiž byly jízdní řády v beta verzi iOS 8 až do léta 2014, pak je ale Apple odebral. Během roku prý přidal i push oznámení, které budou uživatele upozorňovat na spoj, který si nastaví.

Kromě jízdní řádů dělá Apple pokroky také ve vnitřní stavbě map. Má v úmyslu aktualizovat Apple Mapy tak, aby nabídly uživatelům orientovat se uvnitř budov, kanceláří a podobně. Zmíněnou funkci ale Apple ještě nemusí mít letos připravenou, protože teprve začíná s mapováním svého sídla v Cupertinu. Společnost prý nechala autonomní roboty s iBeacon senzory shromažďovat data a mapovat budovu a informace pak použije u svých map.

 

maps-transit

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.