Zavřít reklamu

macintoshMacintosh je dnes už skutočným deduškom, no niektorí fanúšikovia Applu ho stále uznávajú ako najprelomovejší vynález spoločnosti Apple. Niektorí majú potom šťastie mať doma svoj Macintosh, navyše funkčný, a tak sa s ním niekedy rozhodnú robiť zaujímavé experimenty. Napríklad Jeff Keacher, majiteľ Macintoshu Plus sa rozhodol cestovať v čase a pripojil takmer 30-ročný Mac k internetu. Podotýkam, že k tomu dnešnému, keďže vtedajší internet bol úplne iný a hlavne strašne obmedzený.

Ako to však vyzerá, keď sa pokúsite pripojiť s niečím, čo má 8 MHz procesor, 4 MB RAM a 100MB pevný disk? Mimochodom, svojim výkonom ho dnes prekonáva aj iPod shuffle, ktorý disponuje 75MHz procesorom. Len teda neobsahuje žiadny displej, zatiaľ čo Macintosh Plus má rozlíšenie 512 x 384 bodov. Počítač už vtedy podporoval program MacWeb 2.0, ktorý bol prehistorickým predchodcom dnešného Safari. Výhodou prehliadaču bolo, že narozdiel od Internet Exploreru, ktorý vyšiel o rok neskôr, tento podporoval webový protokol HTTP a jazyk HTML. Zložitejšie však bolo pripojenie sa k sieti internet, keďže bolo treba si zaobstarať adaptér z vtedajšieho SCSI na moderný Ethernet. Funkciu však nakoniec splnil Raspberry Pi so zbierkou programov slúžiacich na prenos dát z ethernetu do sériového portu. Výsledná rýchlosť načítavania bola celkom pomalá a najčerstvejšie programy by ste si s ňou rozhodne nestiahli  – bolo to len 19 kb/s.

Okrem prenosu dát do historickej mašiny bolo treba obohatiť Raspberry o utility, ktoré pri prenose odstránili JavaScript, CSS, HTTPS, Cookies, obrázky a množstvo ďalších vecí, ktoré vo vtedajšom internete neexistovali. Nakoniec sa teda na obrazovke Macintoshu objavila stránka, ktorá je očistená od všetkého čo nebolo podporované a zároveň sa tak zrýchlilo aj načítavanie vecí. To je však stále veľmi pomalé a načítanie jednoduchého webu trvalo 2 minúty, renderovanie stránky ďalšie 4. Video nižšie je preto značne zrýchlené.

*Zdroj: Kernel; Zive

Dnes nejčtenější

.