Zavřít reklamu

Force touch trackpadForce Touch trackpad, jedna z nějvětších novinek, kterou Apple během své první letošní keynote představil je tu a my jsme jej podrobně otestovali. Moje očekávání byla ohromná a nemohl jsme se upřímně dočkat, až se poprvé této vychytávky dotknu a vyzkouším. Nový trackpad je však tak trošku Star-Trek. I když vím jak funguje, stále tomu příliš nerozumím a je dost složíte popsat, co vlastně nový trackpad dělá a zejména pak, jak to dělá. Pokusím se vám tedy co nejzřetelněji vysvětlit, jak vlastně tato novinka funguje a k čemu je dobrá.

Pojďme na to pěkně od začátku, největší rozdíl mezi novým a starým touchpadem spočívá v tom, že novinka je uchycena ve všech čtyřech rozích a stisk funguje naprosto ve všech bodech touchpadu. Touchpad reaguje skutečně od rohu do rohu a i když kliknete milimetr od okraje nebo se milimetr od okraje touchpadu dotknete, touchpad reaguje přesně jak má. Oproti tomu u starších touchpadů nebylo možné například v horních pěti milimetrech na touchpad klikat, tento problém je nyní vyřešen.

Nyní již tedy víte, že i nový touchpad je skutečně klikatelný a to fyzicky, nikoli tlakově nebo nějak jinak, ale zkrátka stejně jako předchozí touchpad je možné jej stisknout. Ovšem již zde narazíme na jedno velké ale. Když je totiž počítač vypnutý, trackpad klikatelný není a nelze jej zmáčknout. Jakmile počítač zapnete, je klikatelný a funguje stejně jako předchozí generace. Ze začátku jsme si myslel, že se o samotné klikání stará Force Touch a Haptický motorek, který vyvolá dojem klikání. Trackpad je klikatelný ve dvou rovinách, což lze přirovnat například k spoušti fotoaparátu. Můžete kliknout jednou, tak jak jste zvyklí již dlouhé roky a pak ještě jednou. Celkový dojem je tedy stejný, jako když namáčknete spoušť abyste zaostřili a poté ji domáčknete a pořídíte fotografii.

A právě první klikání, které již roky známe je hardwarové, ovšem počítač může toto klikání zablokovat na hardwarové úrovni. Pokud je počítač vypnutý, trackpad nelze stlačit, jakmile jej zapnete, lze s ním viditelně pohybovat a stlačit jej a tedy kliknout tak, jak tomu bylo doposud. Ovšem i to má své výjimky a musím říct, že právě v těchto výjimkách je první genialita této novinky. Pokud totiž například chcete vložit do dokumentu podpis vytvořený pomocí touchpadu, pak trackpad v momentě kdy se podepisujete počítač taktéž zablokuje a nelze jej stisknout ani o milimetr, aby se vám pohodlně psalo. Jakmile podpis dokončíte, trackpad je opět klikatelný a viditelně se pohybuje.

Force touch trackpad

Force Touch
Nyní jsme se bavili o prvním kliknutí, které je v podstatě podobné tomu, které znáte ze svých současných počítačů a hlavním rozdílem je fakt, že jej lze provést na celé ploše trackpadu a stisknout jej tak například i milimetr od okraje, což předchozí generace trackpadů od Applu neuměla. Další rozdíl je pak v tom, že počítač umí na hardwarové úrovni toto klikání zablokovat a usnadnit tak práci například při již zmíněném podpisu.

Nyní se však pojďme podívat na druhotné „klikání“, které je však již skutečný Star-Trek. I když cítíte a slyšíte jak klikáte, fyzicky se trackpad nepohybuje, o vše se stará haptický motorek. Pokud chcete využít funkci Force touch, musíte domáčknout první fyzický klik a následně již vstupuje do hry Force touch. Ten umožňuje buď provést druhotný klik, který však cítíte jen díky revolučnímu Haptic Engine nebo rozeznání tlaků. Zde je nutné podotknout, že vše vnímáte tak, jak kdyby se vám prst skutečně při tlacích bořil níž a níž do trackpadu, i když je to jen pocit vyvolaný haptickým motorkem, skutečně funguje a vyvolává dojem, jak když boříte prst do kostky másla.

Vše způsobuje motorek, který vůbec nepůsobí jako nějaké vibrace, ale skutečně vám dokáže nabídnout odezvu na váš dotek a věřím, že jsem právě objevil jeden z důvodů, proč si lidé budou kupvoat Apple Watch a milovat je, ten pocit je totiž neuvěřitelný. V současné době existují zhruba dvě desítky věcí, které můžete díky Force Touch trackpadu dělat ovšem jen tři z nich skutečně využívají tlaky a rozeznávají jak moc tlačíte. Mezi tyto funkce patří zoom v Apple Maps, přetáčení videa v Quicktime a taktéž podpis v aplikaci Preview. U ostatních funkcí pak funkce reaguje na zvýšený tlak, jako například Quicklook, jenž můžete vidět na videu níže, ovšem je jí jedno jak moc tlačíte.

Osobně mám dojem, že Force Touch trackpad dokáže rozeznat tlaky ve třech, maximálně čtyřech vrstvách a rozhodně jej nelze přirovnávat k nějakému tlakovému stylusu nebo grafickému tabletu. Jedná se samozřejmě o úžasnou změnu a novinku, ovšem pokud jste si mysleli, že jej dokážete využít také v Photoshopu a zapomenout na grafický tablet, případně stylus, pak vás čeká zklamání. Tlaky sice ano, ovšem za prvé je dost náročné dokázat prstem bez tužky nebo stylusu odhadnout jak moc tlačíte a za druhé to ani sám trackpad nedokáže rozeznat ve více než čtyřech vrstvách, tedy alespoň funkce, kterými nyní disponuje, to nedokáží. Jakmile si s trackpadem vyhrají vývojáři z Adobe nebo Pixelmatoru, zřejmě nás čeká zajímavá změna, ovšem ani pak bez stylusu nedokážete prstem odhadnout jak moc tlačíte ve víc než čtyřech nebo pěti vrstvách.

*Tři z téměř dvou desítek funkcí, které Force Touch Trackpad dokáže vyvolat

V současné době běží na počítačích s Force Touch trackpadem verze OS X 10.10.2, která nabízí jen skutečně základní nastavení a informuje vás pouze o třech novinkách, které nový trackpad umí. Věřím však, že se s příchodem OS X 10.10.3 nebo novějších verzí systému dočkáme rozšířeného nastavení a podpory a jak již víme, Apple otevřel API Force touch trackpadu pro vývojáře, což bude představovat ohromný krok dopředu, oproti současným možnostem. Pokud totiž dnes vyzkoušíte například Pixelmator, na nějaké tlaky nebo druhotné kliknutí můžete rovnou zapomenout, to se však zřejmě časem změní a Force Touch čeká jistě skvělá budoucnost.

Celkově mám z Force Touch trackpad skvělý pocit, který je skutečně tak trošku sci-fi, je totiž zvláštní, když cítíte jak se váš prst boří do kusu skla nebo jak klikáte bez toho, aniž by se trackpad pohnul byť jen o tisícinu milimetru. Díky novince lze dělat ještě víc věcí než doposud jen pomocí trackpadu a klávesnice, kterou jsme doposud používali například při Quick Looku, tak nyní zůstává skutečně zejména pro psaní. Ovládání je pohodlné a intuitivní, i když mi přijde, že asi ještě nějaký ten pátek stejně při náhledu dokumentu raději zvolím mezerník, než tlak v trackpadu, ale to je spíše kvůli nostalgii.

Víte je těžké tuto novinku hodnotit v době, kdy ji ještě nepodporují vývojáři, ale pouze Apple samotný. Osobně totiž věřím, že jakmile se ji ujmou vývojáři, pak s ni dokáží nevídané věci a budeme Force Touch Trackpad vnímat jako skutečnou revoluci, dnes jej vnímám tak, že se jistě jedná o zajímavou vychytávku a pokud jste chtěli svůj starý MacBook vyměnit za nový, pak vás tato funkce jistě potěší, ovšem pokud máte počítač rok nebo dva starý, pak není Force Touch tím důvodem, proč si nový MacBook Pro kupovat, tedy alespoň v současné době ne.

LSA

*Nastavení Force Touch trackpad v OS X 10.10.2

Dnes nejčtenější

.