Zavřít reklamu

ChromeBook_pixelNie sú to ani 3 dni, čo Apple predstavil svoj MacBook s portom USB-C a už je tu druhý počítač s novým štandardom. Spoločnosť Google práve uviedla na trh druhú generáciu svojho laptopu Chromebook Pixel, ktorá prináša hneď dva porty USB-C ako kľúčovú novinku. No narozdiel od MacBooku, počítač od Google je vyspelejší a nielen, že ponúka dva porty miesto jedného, ale tiež na ňom nájdete štandardné USB porty a čítačku pamäťových kariet. To sú zároveň veci, kvôli ktorým nový Pixel nie je tak tenký ako MacBook, ale pôsobí o niečo produktívnejšie.

Disponuje totiž systémom Chrome OS, čo je špeciálna distribúcia Linuxu, v ktorej hrá kľúčovú rolu prehliadač Chrome a webové aplikácie z Web Store. Niektoré aplikácie môžete používať offline, čo je výhoda, keďže takýmto spôsobom môžete využívať napríklad Google Docs alebo kalendár a po pripojení k sieti sa tieto dáta nahrajú na cloud. V podstate, u väčšiny Chromebookov vôbec neriešite úložisko, keďže tieto počítače nie sú určené na profesionálnu úpravu videa, ale skôr na prácu s internetom a kancelárskymi aplikáciami, vďaka čomu môžu byť veľmi lacné a môžu ponúkať aj slabší hardvér. Pixel je však akýmsi „MacBookom Pro“ vo svete Chromebookov a preto sa uňho stretnete s prémiovým hliníkovým dizajnom, 13″ dotykovou obrazovkou s rozlíšením 2560 x 1700 bodov a s dvomi konfiguráciami hardvéru. Štandardný model vás vyjde na 999 dolárov a ponúkne Intel Core i5, 8 GB RAM a 32 GB pamäť, zatiaľ čo model „LS“ disponuje čipom Intel Core i7, 16 GB RAM a 64 GB úložiskom.

Google zároveň prezentuje 12-hodinovú výdrž batérie a veľmi rýchle nabíjanie. Plné nabitie trvá približne 90 minút, zatiaľ čo po 15 minútach na nabíjačke získate 2 hodiny energie. Počítač sa už dostal do redakcií serverov ako je Re/code a ArsTechnica, ktoré vychválili jeho dizajn a krátky čas nabíjania, no zároveň poukázali na cenu, ktorá je za kvázi-netbook naozaj privysoká. Systém Chrome OS je totiž značne obmedzený, obsah sa sústredí okolo prehliadaču Chrome a to, na čo ho budete z 95% využívať, dokážu aj Chromebooky za 250 dolárov. Samozrejme, musím zdôrazniť, že tento článok hlavne informuje o počinoch konkurencie a nemôžeme povedať, že by sa Google rozhodol kopírovať Apple. Je totiž jasné, že Google musel pracovať na notebooku nejaký čas a dnes sa jednoducho prispôsobil Applu, ktorý predstavil svoj notebook celkom vtedy, keď to naozaj nikto nečakal. Aj vďaka tomu, že WSJ tesne pred eventom vylúčilo, že dôjde k jeho predstaveniu.

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.