Zavřít reklamu

tim_cookKrátko po odhalení, že NSA získala prístup k 2 miliardám SIM kariet na svete, prichádza na scénu Tim Cook. V najnovšom rozhovore pre britský The Telegraph sa síce nevyjadril voči správe z posledných dní, ale opäť raz obhájil svoje stanovisko voči ochrane súkromia. Vraví, že momentálne mnoho spotrebiteľov neberie zdieľanie svojich dát s tretími stranami príliš vážne, ale verí, že raz si ho začnú uvedomovať a budú mu rozumieť. V rozhovore tiež kritizuje vlády, ktoré vravia, že zdieľanie dát je potrebné v boji proti kriminalite a terorizmu. Obhajuje súkromie ako základné ľudské právo a žiadna vláda, ani žiadna firma na svete, by nemala zdieľať súkromné dáta užívateľov s tretími stranami.

Naráža tým najmä na skutočnosť, že vlády vyvíjali tlak voči technologickým spoločnostiam, aby nainštalovali do počítačov backdoory umožňujúce obísť šifrovanie, no Apple je zásadne proti takýmto zvýhodneniam vlád voči ľuďom: „Nikto z nás by nemal akceptovať, že vláda alebo spoločnosť alebo ktokoľvek iný bude mať prístup ku všetkým našim informáciám. Je to naše základné právo. Všetci máme právo na súkromie. Nemali by sme sa ho vzdať. Nemali by sme sa poddať strachu ani ľuďom, ktorí vôbec nerozumejú detailom,“ vyhlásil Cook.

Cook pochopil, že sledovanie počítačov za účelom boja proti terorizmu je nezmysel. Verí síce, že teroristi sú zlí a nemali by existovať, ale vraví, že teroristi sú dostatočne inteligentní: „Teroristi si budú dáta šifrovať. Vedia, čo majú robiť. Pokiaľ by sme my nešifrovali, súkromie by stratili dobrí ľudia. Existuje 99 999 ľudí, ktorí sú dobrí.“ V rozhovore tiež spomenul, že spoločnosť nijak neobchoduje s dátami, ktoré sú spojené s HealthKit a Apple Pay: „Nezarábame tým, že predávame vaše informácie cuzím ľuďom. Nemyslíme si, že to chcete. My to nechceme. Nepatrí to medzi naše hodnoty. Mohli by sme tým zarobiť veľa peňazí? Mohli. Ale život nie je o peniazoch, život je o robení správnych vecí. Toto bola a je kľúčová hodnota našej spoločnosti.“

Tim-Cook-to-be-declined-Double-Salary-Bonus-by-Apple
*Zdroj: The Telegraph

Dnes nejčtenější

.