Zavřít reklamu

Apple iCarApple a jeho auto, věc která obletěla svět a najednou se objevila i v médiích, které sledují Apple zhruba stejně jako já třetí ligu kriketu v Severní Dakotě. Vždyť Apple může změnit svět automobilek, vždyť Apple může přinést revoluci do zkostnatělého průmyslu, který již léta neinovuje, to je něco, o čem se prostě musí psát a je úplně jedno jestli má vaše médium v titulku Apple, Sport, Business nebo Ženy.

Média navíc tentokrát skutečně bodují a nejen že se již pomalu začínají vyplňovat předobjednávkové formuláře a lidé pomalu začínají shánět náhradní díly, ale spekuluje se i nad cenou nebo vzhledem. Asi by bylo dobré, aby se vyjádřilo i LsA. Apple je bezepsoru inovativní společnost, ovšem v první řadě je to neuvěřitelný stroj na peníze, který si je nenechá nikým a ničím vzít a nevrhá se do projektů, které se jim nevyplatí.

Apple sice může ze dne na den vyřešit všechny problémy spojené se vstupem do automobilového průmyslu díky svým 170 miliardám amerických dolarů, ovšem musel by dokázat zatraceně dobře argumentovat u akcionářů, že se tato investice vyplatila a brzy se vrátí. Problém je v tom, že pro iCar by Apple nemohl využít nic z toho, co již má a z čeho těží. Apple má téměř 500 maloobchodních prodejen po celém světě, má skvělou distribuční síť po celém světě, má vynikající logistickou síť a má výrobce, kteří dokáží vyrábět za skutečně vynikající ceny. Problém je, že nic z toho nelze aplikovat na automobil. Zatím co Apple Watch můžete poslat stejným letadlem, kterým posíláte iPhone, u auta je to problém stejně tak jako jej nemůžete prodávat uprostřed Apple Store.

Pro Apple by to tedy neznamenalo investici pouze do vývoje samotného vozu, ale také do vývoje celého konceptu prodeje, výroby a distribuce, což by byl skutečný problém a jedná se o velmi nákladnou položku, která by se zřejmě jen velmi těžko vracela a akcionáři by se návratnosti zřejmě ani nedožili. Navíc přesvědčit vás, že si máte místo roky otestovaného BMW, Audi, Mercedesu nebo čehokoli jiného jít koupit vůz s logem Applu by bylo skutečně složité. Vyvinout vlastní vůz, začít jej prodávat, vyrábět a distribuovat je zkrátka nesmysl, přesto se však dle mého názoru iCar dočkáme.

Co se však nabízí je řešení, které by bylo přímo ideální nejen pro Apple, ale také pro zákazníky. Apple by mohl koupit některou z automobilek, kterých však již příliš mnoho nezbývá, jelikož většina patří pod obrovské konglomeráty typu Volkswagen. Nabízí se logické spojení s Teslou, otázkou je, zda je Tesla na prodej a zda chce spolupracovat právě s Applem a Apple s ní.

Vlastní vůz? Nikoli, ale BMW Individual iCar bez problémů!
Osobně si rád vsadím na poslední možnost, která se mi jeví jako zcela logická. Apple má extra jméno, je to sexy společnost která přitahuje pozornost a může si dovolit spolupracovat s předními výrobci vozů jako je Mercedes, BMW, Audi, Volvo a mnoho dalších, aby prodávali speciální modely vozidel se systémem od Applu. Tak jako dojdete nyní do prodejny BMW a řeknete, že chce BMW 740D v Individiuálu, budete mít možnost říct, že chcete BMW 740D s řešením iCar, které bude například umožňovat autonomní pohyb vozidla nebo nějaké další vychytávky, na kterých Apple v současné době pracuje.

Applu nebude dělat velké problémy dohodnout se s většinou prestižních automobilek, aby jeho řešení zařadily do své nabídky a dokázali je namontovat do svých vozů. Navíc se domnívám, že se Apple bude snažit využít co nejvíc senzory, které ve vozidlech vyšších tříd již jsou a systém propojit přes ně, čímž by se usnadnila montáž. Připlatíte si nějakých pár set tisíc nebo možná pouze desítek tisíc a získáte systém od Applu, který bude umět nějaké ty vychytávky. Právě takový koncept mi dává největší smysl a stejně tak věřím, že je to jediný koncept, který bude dávat smysl i investorům.

Apple-iCar

Dnes nejčtenější

.