Zavřít reklamu

Apple media eventOčekáváné se stalo realitou. Apple na svém mediálním eventu představil několik nových věcí, ale tou možná nejdůležitější jsou nové iPady. Tím větším je iPad Air 2. Nejde o žádnou revoluci nebo o nějaký výrazný posun, kterého jsme se dočkali v minulém roce, kdy Apple ukázal světu nový, lehčí a krásný design. Tento design se přílíš nezměnil ani u šesté generace tohoto tabletu, další změna se očekává v příštím roce. Tak či onak, Apple přidal několik nových funkcí a obměnil hardware, tak, aby co se týče výkonu a rychlosti stačil nedávno představenému iPhone 6.

Co je nového? 

Po prezentaci ukazující, že lidé používají iPad opravdu ke všemu možnému a po pochlubení se s prodeji, se Apple konečně dostal k detailům a odhalil novou generaci iPadu. Samotný design, jak už bylo řečeno, se příliš nemění. Zdá se ale, že Apple je posedlý tenkostí, což ukázal u iPhone 6. iPad je tedy o dost tenčí než předchozí model, konkrétně o 18%. Je to tak nejtenčí tablet na světě. Apple se také rozhodl odstranit tlačítko, které sloužilo pro uzamčení a odemčení rotace a pro zapnutí tichého režimu. Inovace se dočkal i displej, který Apple nazývá Anti-Reflecting Display, který sníží odrazy světla o 56% a měl by rapidně zlepšit každodenní používání. Zlepšení se samozřejmě dočkal i fotoaparát.

Hardware

iPad Air 2 přichází se zbrusu novým čipem A8X, který by měl být ještě výkonnější než nedávno představený A8 čip. Jde o druhou generaci, která je postavená na 64-bitové architektuře. Čip má v sobě tři miliardy tranzistorů, CPU by mělo být až o 40% rychlejší a GPU 2,5x rychlejší. Výkon grafiky je tedy až 180x rychlejší než u úplně prvního iPadu.

Součástí tabletu je i až o 2.8 rychlejší Wi-Fi (802.11ac s MIMO) než u iPad Air, která podporuje rychlost stažení až 866 Mbps a rychlejší LTE umožňující až 150 Mbps.

Fotoaparát

Jednou z hlavních změn je nový fotoaparát, zadní i přední. Jde o 8MP iSight Camera, která obsahuje 1.12u pixelů, stejně jako f/2.4 clonu. Zadní kamera je schopná nahrávat 1080p HD video. Přední fotoaparát pochytí 81% více světla než u předchozí generace. Apple se nevyjádřil o počtu megapixelů, pouze fotoaparát nazval FaceTime HD camera. Jde o úplně nový senzor. Fotoaparát se dočkal změny u clony, ta má momentálně hodnotu f/2.2.

Apple tyto fotoaparáty obohatil i o nové funkce – přidal možnost pořídit Time-Lapse videa, stejně jako Burst Mode a Slo-Mo videa. Přední fotoaparát zlepší detekci obličeje, dokáže pořídit tunu selfies za krátkou dobu díky funkci Burst Selfies, pořídí Single-shot HDR fotografie a HDR videa.

//

Touch ID

Apple konečně přidal iPadu Touch ID, které bude fungovat stejně jako iPhone 6. Můžete s ním tedy odemykat přístroj, dostat se do aplikací, platit pomocí Apple Pay, ale i nakupovat na internetu a platit za in-app-purchases. Ekosystém, který podporuje tuto technologii, se rozrůstá a v budoucnu můžeme čekat spoustu dalších možností.

Dostupnost

iPad Air 2 bude k dostání ve třech barvách – gold, silver a space grey. Objednat si jej můžete už tento pátek, 17. října. Česká Republika a Slovensko totiž tentokrát jsou ve výběru 29 zemí, kde se iPad začne prodávat nejdříve. S iPady také přichází nové kryty a covery. Smart Cases budou k dostání v pěti barevných variantách (Midnight Blue, Olive Brown, Black, Soft Pink, RED). Smart Covers přichází v sedmi variantách (Black, White, Blue, Green Pink, Yellow, RED). Ceny se v Čechách zvedly. Bonusem je ale vynechání 32GB modelu, který byl nahrazen modelem s 64GB, který ale teď stojí stejně jako ten dřívejší s 32GB.

//

Dnes nejčtenější

.