Zavřít reklamu

Chrome Swipe GesturesPretože môj prechod z Windows na Mac nebude taký rýchly, ako som si pôvodne predstavoval, začal som si jeho výhody vynahrádzať na svojom terajšom notebooku s Windows. Dobre no, klamať nemôžem, stabilitu a menšie množstvo vírusov som si na počítač zrovna nepriniesol. Skôr som sa zameral na softvérové funkcie, čo som dal najavo už pred dvoma rokmi, kedy som uviedol do pozornosti aplikáciu WinLaunch, ktorá naozaj dôveryhodne imituje Launchpad a na Windows 7 som si ju obľúbil práve kvôli podpore multi-touch gest, s ktorými ju mohol človek spustiť a ovládať.

Teraz som sa pre zmenu dopracoval k novému doplnku pre Google Chrome pre Windows, ktorý nesie pomenovanie Swipe Gesture 2.0. Tento doplnok umožňuje používateľom ovládať Chrome pomocou rovnakých gest, akými môže človek ovládať Safari na Macu a teda sa môže používateľ pohybovať medzi naposledy otvorenými stránkami pomocou pohybu dvoch prstov. V závislosti od toho, ako si plugin nastavíte, môžete zaistiť, aby ste pri pohybe dvoch prstov zľava doprava išli späť na predošlú stránku a pri pohybe sprava doľava pre zmenu išli na stránku, ktorú ste mali otvorenú neskôr. Okrem toho je možné nastaviť plugin tak, aby ste sa mohli pohybovať napríklad medzi otvorenými záložkami, aby ste otvorili nastavenia, obnovili stránku alebo spravili úplne inú vec. Ako ale potom fungujú samotné gestá?

Aby bolo vidieť, že nepohybujete prstami po touchpade iba tak pre srandu, na obrazovke sa vám pri vykonávaní jednotlivých gest objavia šipky, ktoré preletia cez obrazovku v závislosti od smeru gesta. Tu treba uznať, že človeka by potešil viac efekt „odkrytia“, aký je vidieť napríklad v Safari na iPhone s iOS 7. Gestá potom treba vykonávať tak, že pri ich ukončení človek musí na stotinu sekundy podržať oba prsty na mieste a následne pustiť. Po tomto geste už človek spozoruje, že sa začína načítavať predošlá stránka. Osobne by som tiež používateľom odporučil, aby tomu dali pár hodín cviku, keďže osobne mi robilo spočiatku problém ovládať plugin.

Swipe Gesture setting

Dnes nejčtenější

.