Zavřít reklamu

usb-31USB 3.0 Promoter Group oznámila, že jej nový obojstranný konektor USB Type-C je už pripravený na výrobu, čo znamená, že prví výrobcovia by už mohli začať využívať technológiu na svojich počítačoch a smartfónoch. Zásadná výhoda nového USB konektoru spočíva v tom, že je obojstranný, presne tak ako konektor Lightning, ktorý predstavil Apple pred dvoma rokmi ako náhradu za 30-pinový iPod dock konektor.

Záujem o technológiu podľa skupiny prejavili viaceré priemyselné odvetvia, nie len výrobcovia mobilných zariadení a počítačov. Svoj záujem o obojstranný USB konektor totiž prejavili aj výrobcovia spojení s automobilovým priemyslom a firmy, ktoré pracujú na Internet of Things riešeniach. Samotný konektor je oveľa tenší, než tradičný USB port a svojimi rozmermi sa vyrovná micro-B USB 2.0. Rýchlostne je na tom kábel rovnako ako USB 3.1, čiže dosahuje rýchlosť prenosu až 10 Gbps a nakoniec bude schopné prenášať až 100 wattov energie.

Konektor si zrejme nájde uplatnenie aj u nových MacBookov a Macov, ktoré budú predstavené už na jeseň/podzim a Apple ho možno uplatní aj u nových telefónov iPhone a pri ďalších iOS zariadeniach. Apple by tak mohol predstaviť nový Lightning kábel, ktorý by mal na jednej strane Lightning konektor a na druhej pre zmenu USB Type-C. K tomu však dôjde asi až o pár rokov, ak vôbec, keďže množstvo dnešných počítačov využíva ešte tradičný konektor, ktorý s novou technológiou nie je kompatibilný kvôli rozmerom.

noveusb
noveusb2
*Zdroj: USB.org

Dnes nejčtenější

.