Zavřít reklamu

intel-tvEvropský soud potvrdil obří pokutu společnosti Intel, kterou obdržela již před pěti lety. Americký gigant Intel obdržel od Evropské komise pokutu ve výšce 1,06 miliardy Eur, což představuje 4,15% z obratu společnosti Intel za rok 2008. Intel se samozřejmě odvolal a soud až nyní rozhodl o tom, že byla pokuta uložena právoplatně a Intel skutečně musí tuto částku zaplatit. Soud navíc opětovně zdůraznil, že podle pravidel Evropské komise mohla být pokuta až 10% z ročního obratu společnosti, přičemž komise udělila pokutu pouze vy výši 4,15%.

Intel se podle Evropské komise pokusil zela eliminovat konkurenční společnost AMD z trhu a to tím, že výrobcům Dell, Hewlett, Packard, NEC a Lenovo nabídl výrazné slevy v případě, že budou veškeré procesory kupovat pouze od Intelu. Ten navíc platil taktéž obrovským řetězcům se spotřební elektronikou, kteří získávali nemalé prostředky za to, že budou prodávat pouze počítače se procesorem Intel. Společnost se tak snažila odstranit z trhu konkurenci a vážně tím poškodila společnost AMD.

Intel je nyní povinný zaplatit pokutu s tím, že nemá již žádnou možnost a odvolání. Jediné co může společnost v současné době udělat je podat kasační opravný prostředek k Soudnímu dvoru, jenž však nemá zmírňující účinky na rozhodnutí Tribunálu. Právní experti již uvedli, že v případech jakým je ten s Intelem, je pro obrovské společnosti lepší se s komisí dohodnout a přistoupit na finanční odškodnění mimo soudu, vzhledem k tomu, že soudní rozhodnutí většinou znamená nejen navýšení poplatků za právní zastoupení, ale zpravidla také nutnost zaplatit větší pokutu, než jakou by společnost zaplatila v případě mimosoudní dohody.

3rd_gen_intel_core_i7-4f95c5c-intro-thumb-640xauto-33258

Dnes nejčtenější

.