Zavřít reklamu

Behom najnovšieho súdneho sporu medzi Apple a Samsungom sme sa dozvedeli, že Apple chcel zrušiť dohodu s TBWA/Chiat/Day kvôli tomu, že táto reklamná agentúra nerobila reklamy, ktoré by dostatočne bojovali proti konkurenčnej kampani The Next Big Thing. Apple nakoniec návrh Phila Schillera zamietol a aj naďalej úzko spolupracoval so spomínanou spoločnosťou. Teraz je už ale závislosť reklám na TBWA/Chiat/Day o niečo menšia, keďže množstvo súčasných televíznych reklám už vyrobil samotný Apple.

K reklamám, ktoré vyrába Apple, patria reklamné kampane iPad – Your Verse a nová kampaň Powerful, ktorou Apple propaguje svoj nový iPhone 5s. Závislosť na reklamách od TBWA/Chiat/Day a jeho divízie Media Arts Lab sa začala znižovať už v roku 2013, krátko po tom ako začal Phil Schiller navrhovať úplné rozviazanie dohody s reklamnou agentúrou, ktorá natočila slávnu reklamu „1984“. Dozvedáme sa tiež, že sa na návrhu podieľal aj neúspech reklamy Genius, ktorá nebola tak populárna ako ostatné reklamy v čase, kedy sa Apple musel začať brániť konkurencii. Ako to však Apple nakoniec vyriešil? V skutočnosti zamestnal kreatívneho veterána Tylera Whisnanda zo štúdia Media Arts Lab, ktoré robilo reklamy pre iPhone, a spravil z neho šéfa kreatívneho tímu.

Po jeho boku tiež najal hudobného režiséra Davida Taylora a niekoľkých ďalších renomovaných osobností z mediálneho sveta. TBWA medzitým povýšilo Jamesa Vincenta na CEO, pričom Vincent bol jedným z Jobsovych známych. Tím spoločnosti Apple začal pracovať na reklamných kampaniach, ku ktorým patrí aj reklamná kampaň Your Verse pre iPad. Na najnovšej reklame sa však podieľal aj tím spoločnosti TBWA/Chiat/Day, keďže spoločnosť chcela zaručiť vysokú kvalitu reklamy, ktorú Apple práve vydával. Tím spoločnosti Apple pracoval aj na webových reklamách pre iPhone 5c, ktoré pozostávajú z bodiek a jednoduchých grafických prvkov. Paradoxom však je, že práve toto je reklamná kampaň, ktorú by Steve Jobs nikdy neschválil. Steve Jobs by údajne nikdy nedopustil, aby Apple prezentoval svoje produkty v online reklamách s nízkym rozlíšením a to isté platilo aj o reklamách na sociálnych sieťach. Reklamná kampaň iPhone 5c je pritom umiestnená na sociálnej sieti Tumblr.

Dnes nejčtenější

.