Zavřít reklamu

Apple dnes definitívne predstavil novú éru operačného systému OS X. Spoločnosť predstavila OS X 10.10 Yosemite a tak predstavila v poradí už 11. vydanie operačného systému (Mac) OS X, ktoré so sebou prinieslo nepochybne tú najväčšiu zmenu dizajnu v histórii celého operačného systému OS X. Zmena dizajnu je totiž oveľa väčšia, než ktorú Apple predviedol pred 7 rokmi pri uvedení Mac OS X 10.5 Leopard. Vtedy spoločnosť prešla do “vesmírneho” prostredia, odstránila zo svojich aplikácíi grafiku brúseného hliníku a tiež zmenila tvar celého docku do podoby, do akej sme ho poznali ešte dnes.

Teraz sa však dock vrátil do svojej prvotnej hranatej podoby, aj keď teraz bol obohatený o priesvitnosť, akú poznáme z operačného systému iOS 7. Zrejme najväčšou zmenou oproti iOS 7 je však to, že prostredie nie je závislé len na bielych farbách, ale tiež Apple priniesol takzvaný “Dark Mode”, ktorý premení všetky grafické efekty na tmavšie. K novinkám patria aj ikonky, ktoré sú detailné a pritom flat. Nie sú však až tak farebné ako v iOS, ak nepočítame ovládacie prvky, ku ktorým patria ovládacie tlačidlá a “bodky”. Niektoré prvky sú však predsa len permanentne tmavé a k nim patrí inovované centrum Notifikácií, ktoré je tak identické s centrom, ktoré poznáme z iOS. Notifikačné centrum sa zároveň spojilo s widgetmi a tak si tam môžu užívatelia presunúť kalkulačku, hodinky, akcie a veľa ďalšieho. Notifikačné centrum je rozdeené na dve kategórie, “Today” a “All Notifications”, podobne ako tomu bude pri iOS 8. Farebné ikony vypínania aplikácií tiež hlásia návrat, avšak teraz vo Flat podobe. Pokiaľ nepočítame ikony, potom je drvivá väčšina grafiky v operačnom systéme stavaná na báze vektorovej grafiky, vďaka čomu teraz jednotlivé grafické prvky ako napríklad tlačidlá sú renderované matematickým procesorom a nie grafickým čipom.

Zmenou prebehol aj Spotlight, ktorý je teraz v strede obrazovky a je ešte rýchlejší. Bol tiež obohatený o podporu vyyhľadávania internetového obsahu, napríklad z Wikipedie. Spotlight tiež interaguje s otvorenými aplikáciami a tak keď potrebujete opraviť matematický výsledok alebo istý údaj, stačí ho zadať do Spotlight a vyhľadaný výsledok stačí presunúť myšou do dokumentu na miesto údaju, ktorý bol predtým chybný.

Mail priniesol hneď niekoľko noviniek. Na úvod je to funkcia Mail Drop, ktorá je určená pre ľudí, ktorí posielajú cez e-mail veľké prílohy. Funkcia funguje na podobnom princípe ako niekoľko ďalších služieb. Ak máte veľmi veľký súbor, ktorý už nie je možné poslať cez e-mail, súbor sa automaticky uloží na servery iCloudu a príjemcovi sa pošle odkaz na jeho stiahnutie. Inou novinkou je Markup, čo je funkcia, ktorá vám umožní zvýrazniť prvky na obrázkoch a funguje celkom podobne ako Skicár na Windows. Markup umožňuje zvýrazniť novinky ako je napríklad lupa alebo text v bubline.

Safari sa dočkalo redesignu, ktorý nielen ponúka priesvitné prostredie, ale najmä čisté prostredie. Toto prostredie je obohatené o maximálnu čistotu a vaše záložky sa otvoria automaticky po kliknutí na vyhľadávacie pole. Taktiež pribudla funkcia Tabs View, ktorá umožní užívateľom sledovať všetky otvorené stránky v jednom okne. Drobné zmeny sa tiež dotkli režimu Private Browsing, čiže súkromného prehliadania. Safari bolo nakoniec obohatené o podporu moderných štandardov, ku ktorým mimo iného patrí HTML5 Premium Video. Vďaka nemu vydrží batéria MacBooku Air až o 2 hodiny dlhšie v prípade, že sa rozhodnete streamovať 1080p video z Netflixu.

Ako revolučnú novinku teraz Apple predstavil “kontinuitu”. Základom je zabezpečiť bezproblémovú synchronizáciu medzi dvoma zariadeniami. A tak užívatelia môžu rozpracovať dokument na iMacu a keď zrovna musia ísť preč, iCloud sa postará o to, že vaše zariadenia vedia o tom, čo na svojich zariadeniach robíte. Ak rozpracujete dokument, váš iPad o tom okamžite vie a na spodku jeho obrazovky sa objaví ikonka Numbers, ktorú môžete odsunúť nahor a dokument sa okamžite otvorí na vašom iPade. Súčasťou tohto veľkého projektu je, že zariadenia od Apple odteraz synchronizujú SMS správy a hovory! Ak vám niekto telefonuje na iPhone, potom môžete okamžite zdvihnúť hovor na vašom Macu! Rovnako môžete vyvolať nový telefónny hovor cez Mac! Okrem toho sem patrí funkcia “Instant Hotspot”, vďaka ktorej Mac rozpozná, že ste prišli s vašim iPhonom a môžete okamžite zapnúť jeho WiFi Hotspot na vašom Macu! Prepojenosť iOS a Macu je teraz ešte užšia, než kedykoľvek v histórii.

Systém vychádza oficiálne už na jeseň/podzim, no ak sa neviete dočkať, potom sa môžete zaregistrovať do oficiálneho otvoreného Beta programu na webovej adrese, ktorú Apple ukázal. Nová verzia bude aj naďalej dostupná úplne zadarmo, presne tak ako OS X Mavericks. Aká je kompatibilita zariadení, Apple neoznámil, avšak sa očakáva, že bude totožná s kompatibilitou zariadení OS X Mavericks.

OS X 10.10 kompatibilita

Dnes nejčtenější

.