Zavřít reklamu

iPhone je jedním z nejpopulárnějších fotoaparátů na světě, alespoň to vyplývá z každoročních dat sociální sítě Flickr, která se specializuje právě na sdílení fotografií. V současné době již iPhone 5s i iPhone 5 plně dostačuje k pořízení fotografií sdílených na sociálních sítích nebo prohlížených na mobilních zařízeních, stále však s iPhonem není možné pořídit fotografie, které použijete například jako pozadí pracovní plochy na Full HD monitoru.

To se však chystá změnit nový patent společnosti Apple, který je definován jako super resolution, tedy super rozlišení. Patent popisuje způsob, jakým může iPhone pořídit fotografii ve větším rozlišení bez nutnosti použít čočku s větším počtem megapixelů. Při použití optického stabilizátoru obrazu (OIS) by došlo k vyfocení fotografie ve velmi rychlém sledu z několika různých úhlů, které se od sebe budou lišit skutečně jen naprosto minimálně. Tyto fotografie poté speciální algoritmus spojí v jedinou fotografii, jenž bude nabízet super vysoké rozlišení, odpovídající klasickým fotoaparátům.

Podmínkou pro to, aby bylo možné pořídit podobnou fotografii je samozřejmě optický stabilizátor obrazu, který však funguje na jiném principu než klasické stabilizátory a iPhone, respektive jeho algoritmus s ním může pohybovat, což běžné stabilizátory nedovolují. Ovšem právě takový stabilizátor má Apple již od roku 2012 patentovaný a popisuje jej přímo zde. Samotný OIS ovládá procesor, který automaticky určí, jak se má čočka pohnout a jakým způsobem zachytí fotografii. Jako vždy, i tentokrát je však důležité dodat, že Apple má tisíce patentů a ne všechny používá, proto se s tímto patentem v praxi nemusíme nikdy setkat.

iphone camera
iphone super resolution camera

*zdroj: cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.