Zavřít reklamu

Spolu s vydaním a ohlásením novej sady Office pre iPad sa tiež objavilo niekoľko otázok ohľadom toho, čo všetko tieto aplikácie ponúknu. Word, Excel a PowerPoint sa po štyroch rokoch čakania oficiálne objavili v ponuke iTunes App Store a namiesto toho, aby ich Microsoft predával vo forme spoplatnenej aplikácie, v skutočnosti sa jedná o súčasť predplatnej služby Office 365. Tieto tri nové aplikácie je však možné používať aj bezplatne, ibaže so značne obmedzenými funkciami. Ale ako to je s funkciami v skutočnosti?

Microsoft zverejnil reklamnú tabuľku s 12 bodmi, ktorá bližšie poukazuje na to, aké výhody ponúka predplatné Office 365. Dokopy existuje 5 dôvodov, prečo je lepšie predplatiť si službu Office 365. Jedná sa však o funkcie, ktoré sú pre kancelársky softvér mimoriadne dôležité a bez ktorých ho nie je možné plnohodnotne používať, zatiaľ čo ostatné body sú skôr doplnkovými funkciami. Čo teda umožnia jednotlivé verzie?

office-ipad

Pri bezplatnom režime majú užívatelia možnosť otvárať dokumenty z OneDrive, prílohy z e-mailov, ako aj obsah z aplikácií tretích strán nainštalovaných na iPade. Takýmto spôsobom je možné prehliadať dokumenty v aplikácii Word, zošity v aplikácii Excel a prezentácie v PowerPointe. Vďaka pokročilosti týchto aplikácií sú navyše dokumenty identické s tými, ktoré užívateľ vytvoril na svojom počítači, teda tu je rovnaká alebo podobná kompatibilita, aká sa objavila medzi iOS a OS X. Nechýbajú ani ďalšie základné možnosti, ako napríklad kopírovať obsah zo súborov a sledovať komentáre pri prezentáciách. Dokumenty a prezentácie je možné ďalej zdieľať so svetom dvomi spôsobmi, buďto hyperlinkom alebo e-mailom. Exkluzívnou funkciou v aplikácii Excel je možnosť zoraďovať a filtrovať tabuľky. PowerPoint pre zmenu ponúkne možnosť vysunúť poznámky, prezentovať v režime plnej obrazovky, využívať laserový ukazovateľ a nakoniec tu sú dostupné zvýrazňovače.

excel-ipad

To najlepšie však prichádza až po predplatení služby Office 365, ktorej cena je stanovená na 99 dolárov ročne za edíciu Home alebo 69 dolárov ročne za edíciu Personal, ktorá vyjde už čoskoro. Tieto dve edície Office 365 sa od seba odlišujú predovšetkým počtom licencií. Edícia Home je určená pre celú domácnosť a tak sa tu nachádza kľúč pre 5 počítačov PC alebo Mac, ktoré je možné ďalej spravovať cez internet. Sada Personal je naopak určená pre osobné použitie a obsahuje licenciu len pre jedného užívateľa. Čo však táto služba ponúkne v prípade Office pre iPad? Asi najdôležitejšia možnosť je možnosť vytvárať nové dokumenty, prezentácie alebo zošity. Tieto dokumenty je možné automaticky ukladať na úložisko OneDrive, OneDrive for Business, SharePoint a taktiež na lokálne úložisko iPadu.

No napriek tomu, že dokumenty je možné ukladať offline, pri prvom spustení je treba prihlásiť aplikáciu k svojmu účtu Microsoft Account. Vytvorené dokumenty ďalej ponúkajú obsiahle možnosti úpravy, čo je poznať najmä pri tvorbe prezentácií v PowerPointe. Okrem toho, že je tu zabezpečené veľké množstvo funkcií, u prezentácií potešia animácie a prechody, ktoré sú kompatibilné s počítačovou verziou a tak na obrazovke iPadu uvidíte rovnaké prechody, animácie a načasovanie efektov, aké sa použili pri tvorbe prezentácie. Nechýbajú ani bohaté možnosti formátovania textu a pokiaľ Office 365 využíva podnik, jeho pracovníkov zrejme zaujme možnosť otvárať dokumenty z úložísk OneDrive for Business a Microsoft SharePoint.

officeforipadfreevspaid-539x346
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.